'DIPLOMACIJA RATNIH BRODOVA'

Bliski susreti razarača Rusije i NATO-a

02.09.2013 u 15:33

Bionic
Reading

More pred Sirijom puni se brodovima svjetskih sila koje u ratu što može početi svakog trenutka ne stoje jedna nasuprot drugoj, ali nisu ni na istoj strani

Nakon što je pet američkih razarača već zauzelo položaje u istočnom Sredozemnom moru floti se pridružio šesti, amfibijski brod USS San Antonio, sposoban izvršiti kopneno iskrcavanje. Ta akcija dosad se nije spominjala kao metoda napada na režim Bašara al Asada. Najavljuju se 'limitirani, precizni udari' raketama i avionima.

Moderna francuska fregata Chevalier Paul

No na USS San Antoniju nalazi se i nekoliko stotina američkih marinaca – maksimalno ih može biti 800. Zajedno s još dva broda, u regiji se prema Reutersu nalazi čak 2200 američkih vojnika. Pentagon tvrdi da je brod priključen floti za svaki slučaj i da se SAD ne sprema izvesti iskrcavanje.

Prema Reutersu, svih pet razarača u Mediteranu (Gravely, Mahan, Barry, Ramage i Stout) zajedno raspolažu s oko 200 krstarećih raketa tipa Tomahawk. Procjena američkog vojnog vrha je da bi u slučaju intervencije trebalo upotrijebiti između 200 i 300 takvih projektila. Lani je u Libiji ispaljen 221. U zoni je i američki nosač aviona Harry Truman te razarači i raketne krstarice koje ga prate.

Amaterska snimka izviđačkog broda Priazovje

Ovakve aktivnosti teško su mogle proći bez reakcije Rusije koja između ostalog u Siriji desetljećima drži luku Tartus. Nakon što su u regiju poslana dva ratna broda, iz Sevastoplja u Crnome moru isplovio je i Priazovje, izviđački brod koji neki mediji nazivaju i 'špijunskim'. Zadaća mu je prikupljati informacije o vojnim i drugim aktivnostima koje će se događati na teritoriju Sirije i okolo. Rusko slanje brodova u ratnu zonu s jedne strane pokazuje da se Rusi ne boje američkih razarača. S druge strane, pretpostavlja se da bi Asadov režim preko ruskih brodova mogao dobivati pravovremene informacije o vremenu i ciljevima napada.

No Rusija na tome ne misli stati. Prošlog tjedna najavljeno je da će grupu ruskih brodova pojačati, kako prenosi Vzgljad, 'veliki protupodmornički brod iz Sjevernog flota', a zatim će se iz Atlantskog oceana pred obale Sirije prebaciti i raketna krstarica Moskva.

Vzgljad napominje da je prema istoku Sredozemlja ovih dana krenula i jedna od najmodernijih francuskih fregata, Chevalier Paul.

Američki razarač USS Stout ratovao je i u Libiji