američki državni tajnik

Blinken stiže na Bliski istok 'u znak podrške izraelskoj sigurnosti, ali i palestinskom narodu i vodstvu, nakon godina zanemarivanja'

24.05.2021 u 15:11

Bionic
Reading

Američki državni tajnik (ministar vanjskih poslova) Antony Blinken u ponedjeljak će se sastati s izraelskim i palestinskim dužnosnicima te drugim regionalnim liderima, dok se primirje između Hamasa i Izraela poštuje četvrti dan za redom

Blinken će posjetiti Jeruzalem, Ramalu, Kairo i Aman do četvrtka te će se susresti s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Palestinske Samouprave Mahmudom Abasom, egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom Al-Sisijem te s jordanskim kraljem Abdulahom, objavio je State Department.

Američki predsjednik Joe Biden, prilikom najave posjeta, kazao je da je zatražio od šefa američke diplomacije da otputuje na Bliski istok, nakon što je diplomatskim naporima zaustavljen najžešći sukob Izraela i Hamasa posljednjih godina.

"Blinken će razgovarati s izraelskim čelnicima o našoj čvrstoj predanosti izraelskoj sigurnosti. Nastavit će napore naše administracije za obnovom veze i podršku palestinskom narodu i vodstvu, nakon godina zanemarivanja", rekao je Biden, navodi se u priopćenju koje je objavila Bijela kuća.

Blinken će također razgovarati o "međunarodnim naporima kako bi se osiguralo da neposredna pomoć stigne do Gaze na način koji koristi stanovnicima, a ne Hamasu, te o smanjenju rizika od daljnjih sukoba u sljedećim mjesecima".

Gazom upravlja militantna islamistička organizacija Hamas. Izrael je 2007. blokirao Gazu, objasnivši da time sprječava dostavu oružja Hamasu.