AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK

Blinken se sastao s Erdoganom na početku diplomatske turneje

06.01.2024 u 14:53

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken sastao se u subotu s čelnikom Turske, a slijedi mu sastanak s čelnikom Grčke na početku jednotjednog putovanja u svrhu smirivanja napetosti koje su porasle na Bliskom istoku nakon što je počeo rat Izraela i Hamasa u listopadu

Najviši diplomat Bidenove administracije susreo se u subotu u Istanbulu s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, oštrim kritičarem izraelskih vojnih akcija u Gazi. Blinken i ministar vanjskih poslova Hakan Fidan prije toga su razgovarali o ratu i humanitarnoj krizi u Gazi i turskoj ratifikaciji članstva Švedske u NATO-u, priopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Američki dužnosnici frustrirani su dugotrajnim procesom, ali uvjereni da će Ankara uskoro odobriti pristupanje Švedske NATO-u nakon što je ta zemlja u prosincu dobila potporu odbora turskog parlamenta, rekao je neimenovani visoki dužnosnik State Departmenta koji je doputovao s Blinkenom.

Američki zastupnici odgodili su prodaju borbenih zrakoplova F-16 Turskoj dok ne ratificira članstvo Švedske u NATO-u. Švedska je zajedno s Finskom podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu početkom 2022. godine. Ulaskom u NATO, postala bi 32. članica tog saveza. Finska se pridružila prošle godine.

Blinken će kasnije otputovati na Kretu na sastanak s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom. Grčka, članica NATO-a, čeka odobrenje američkog Kongresa za prodaju borbenih zrakoplova F-35. 'Razgovarat ćemo o ovom pitanju. Mislim da će biti pozitivnih pomaka', rekao je grčki ministar vanjskih poslova George Gerapetritis za grčku televiziju Skai.

Blinkenova turneja obuhvatit će arapske države, Izrael i okupiranu Zapadnu obalu, gdje će poručiti da Washington ne želi regionalnu eskalaciju sukoba u Gazi.

Američki dužnosnik rekao je da Turska ima odnose s mnogim stranama u sukobu, referirajući se na njezine veze s američkim neprijateljem Iranom i Hamasom. Za razliku od SAD-a, Turska ne smatra Hamas terorističkom organizacijom i prima u posjet neke članove.

Rat je počeo kad je Hamas napao Izrael 7. listopada i ubio 1200 ljudi, a oteo 240. Izraelska osvetnička ofenziva ubila je 22.700 Palestinaca, tvrde palestinski dužnosnici, a sukob se proširio na Zapadnu obalu, Libanon i plovne puteve Crvenog mora.

Blinken se nada da će postići napredak u razgovorima o tome kako bi se moglo upravljati Gazom ako i kad Izrael postigne svoj cilj i uništi Hamas. Washington želi da zemlje u regiji, uključujući Tursku, imaju ulogu u obnovi, upravljanju i sigurnosti u Pojasu Gaze kojim od 2007. upravlja Hamas, rekao je dužnosnik.