PRODUKTIVNI RAZGOVOR

Blinken s europskim kolegama o sporazumu s Iranom

11.12.2021 u 14:42

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken održao je u petak „produktivan“ sastanak s kolegama iz Britanije, Njemačke i Francuske, na kojem se raspravljalo o iranskom nuklearnom sporazumu, rekao je u subotu glasnogovornik State Departmenta.

U Beču su u četvrtak nastavljeni pregovori između Irana i svjetskih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

„Državni tajnik Blinken jučer je u Liverpoolu imao produktivan sastanak sa svojim kolegama iz Njemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva", dodao je glasnogovornik, rekavši da se razgovaralo o planu djelovanja i "putu prema naprijed“.

Sastanak je održan u Liverpoolu uoči sastanka ministara vanjskih poslova G7 za koji se očekuje da će rezultirati zajedničkim pozivom Iranu da ublaži svoj nuklearni program i iskoristi priliku za razgovore u Beču.

Prema izvornom nuklearnom sporazumu koji je tadašnji predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump napustio 2018. godine, Iran je trebao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija SAD-a, Europske unije i UN-a. Iran je počeo kršiti nuklearne sankcije godinu dana kasnije.

Zapadne sile strahuju da bi Iran svoj program mogao iskoristiti za razvoj oružja, što Teheran poriče.

Teheran odbija izravni kontakt s Washingtonom pa se u Beču održavaju neizravni američko-iranski razgovori gdje diplomati iz Francuske, Njemačke, Britanije, Rusije i Kine, također potpisnice sporazuma iz 2015. godine, pokušavaju pridobiti obje strane za potpuno poštivanje sporazuma.