bliski istok

Blinken pozdravio humanitarne pauze: 'Poginulo je previše Palestinaca'

10.11.2023 u 15:19

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken pozdravio je u petak odluku Izraela da pristane na "humanitarne stanke" u svojoj ofenzivi na sjeveru Pojasa Gaze i poručio da "još treba puno učiniti" kako bi se zaštitilo civile

"Mislim da je postignut napredak", rekao je Blinken tijekom kratkog posjeta New Delhiju. "Ali isto sam tako bio jako jasan u pogledu činjenice da još treba puno učiniti kad je riječ o zaštiti civila i dopremi humanitarne pomoći", dodao je. Precizirao je da SAD radi na "konkretnim planovima da se to ostvari".

Rekao je da će te stanke od četiri sata svaki dan omogućiti "spašavanje života" i dopremu više pomoći Pojasu Gaze, koji je pod opsadom izraelske vojske od Hamasova napada na Izrael 7. listopada. "U isto vrijeme, treba učiniti puno više kako bi se zaštitilo civile i osiguralo da dobiju humanitarnu pomoć", dodao je. "Poginulo je daleko previše Palestinaca", rekao je.

Blinken u petak završava turneju po Bliskom istoku i Aziji u sklopu koje je u petak posjetio Izrael, a u nedjelju Zapadnu obalu. Ponovio je da SAD podržava rješenje s dvije države, izraelskom i palestinskom, kao jedini način da se postigne "trajan i pravedan mir".

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'