new delhi

Blinken i Lavrov prvi put se sastali od početka rata u Ukrajini

02.03.2023 u 19:28

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken i ruski ministrar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastali su se danas prvi put od početka rata u Ukrajini na marginama sastanka zemalja G20 u New Delhiju

Pozvao sam Rusiju da poništi svoju neodgovornu odluku i vrati se implementaciji Novog START-a (Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja), koji postavlja provjerljiva ograničenja na nuklearne arsenale Sjedinjenih Država i Ruske federacije. Međusobna usklađenost je u interesu obje naše zemlje. To je i ono što ljudi širom svijeta očekuju od nas kao nuklearnih sila”, rekao je Blinken u izjavi nakon sastanka.

Rekao je da je poručio Lavrovu da će SAD biti spremne angažirati se s Rusijom po pitanjima kontrole strateškog nuklearnog naoružanja “bez obzira što se još događa u svijetu i u našim odnosima”, pozivajući se na povijesni dogovor koji su SAD imale s bivšim Sovjetskim Savezom po ovom pitanju na vrhuncu Hladnog rata, javlja CNN.

Blinken je također rekao da je pozvao Rusiju da prekine svoj rat u Ukrajini i započne pregovore, ponovivši američku podršku Ukrajini.

“Svaka članica G20 i doslovce svaka zemlja nastavljaju snositi cijenu ruskog agresorskog rata”, rekao je Blinken.