STRATEŠKE INVESTICIJE

Blagaić: Grčić se očito nečeg boji

18.05.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Splitski poduzetnik Vicenco Blagaić idućeg tjedna otvorit će sajam Croatia Boat Show u Split, šesnaesti po redu, no fokus njegova interesa ipak je na turističkom projektu 'Tri sestrice' u Dubrovačkom primorju, gdje na četrdesetak hektara planira izgradnju sedam hotela, igrališta za golf, marine za megajahte, 500 apartmana, 220 vila, kongresne dvorane

Premda je njegove velike planove javnost mahom dočekivala s podsmijehom, Blagaić je pred ostvarenjem svog sna: riješeni su svi problemi s urbanističkim planovima, zemljište je otkupljeno, a sklopljen je i dogovor s prvim investitorom - malezijski milijarder Vincent Tan ondje će graditi hotel iz lanca Four Seasons.

Na netaknutoj lokaciji dvadesetak kilometara od Dubrovnika već traju prvi grubi radovi na pripremi infrastrukture, a investitor tvrdi da uskoro stižu još konkretnije novosti. 'Napredujemo jako dobro i u tišini. U studenome je usvojen Urbanistički plan uređenja (UPU), a ovih dana pozitivno ćemo riješiti neke probleme s Erste bankom. Vrlo brzo ćemo prezentirati neke novosti, ali zasad ne smijem još izlaziti u javnost', kazao nam je Blagaić.


Budući da je samo prva faza njegova projekta vrijedna oko 920 milijuna eura, a ukupna se vrijednost penje i na nekoliko milijardi, bilo bi logično očekivati da bude uvršten na famozni popis strateških projekata od državnog interesa o kojima računa vodi potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Dapače, u raspravama oko ovoga zakona baš Blagaićeva investicija redovito se spominjala, da bi ovoga tjedna Grčić predstavio tek pet projekata - i to redom javnih, državnih.

'Poslali smo svu dokumentaciju i jedni smo od rijetkih koji smo dostavili apsolutno sve što se tražilo. Ispunjavamo sve kriterije, međutim vidim da potpredsjednik Grčić oteže. Ne samo prema nama, nego općenito prema privatnim investicijama. Očito ima neki strah, boji se privatnom projektu dodijeliti status državnog interesa iako je sam napisao zakon i odredio pravila igre', kaže Blagaić.

'Strateškim projektima proglašene su samo državne investicije, što je po meni suludo. Ako se zakon pisao samo za četiri ili pet državnih projekata, onda je to besmisleno.'

Blagaić ipak vjeruje da će se Vladina strateška ekonomska politika voditi nešto razumnije i da će podršku dobiti projekti koj zadovoljavaju uvjete iz Zakona o strateškim investicijama. 'Mi smo tu, sve smo riješili: imamo županijski i općinski prostorni plan, kao i UPU, vlasnici smo zemljišta i imamo ugovore s nekim investitorima. Nemamo baš nikakvih lokalnih barijera ni prosvjeda pa ne vidimo zašto naš projekt ne bi dobio status strateškog', kaže splitski poduzetnik.

No kako bi mu to uopće pomoglo? Blagaić kaže da bi u budućnosti dosta skratilo rokove kod izdavanja građevinskih dozvola, a možda i oko eventualnog kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj. 'Stvar će sigurno imati težinu, pa i prema stranim investitorima koji dolaze pregovarati. Imali bismo još ozbiljniju startnu poziciju iako smo i bez takvog statusa riješili dosta stvari.'

Vladinu gospodarsku politiku Blagaić nerado komentira: ne želi biti taj koji će javno kritizirati, mada je svjestan da 'idemo u lošem smjeru'. Nevjerojatno mu je da potpredsjednik Branko Grčić - sugrađanin s kojim inače vrlo dobro komunicira - ignorira njegove pozive i nikada ga nije primio na sastanak.

Pitali smo ga kako će Hrvatskoj konačno početi rasti BDP i što bi Vlada trebala napraviti, pa odgovara duhovito: 'Treba platiti listić za loto...'