SUĐENJE DRAGI TADIĆU

'Bježi od svega, provaljeni smo'

22.05.2012 u 20:46

Bionic
Reading

Preslušavanjem tajnih snimki telefonskih razgovora optuženika i njegovih pomagača danas je nastavljeno suđenje osječkom poduzetniku Dragi Tadiću za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin

Tadić je u ovom slučaju sam na optuženičkoj klupi, jer je ostalih petero suoptuženika, prije početka suđenja priznalo krivnju i nagodilo se s USKOK-om. Riječ je o saborskom zastupniku HDSSB-a Ivanu Drmiću, bivšoj zamjenici glavnog urednika Glasa Slavonije Sanji Marketić i splitskom poduzetniku Srećku Jurišiću, uvjetno osuđenima na dvije godine zatvora te Tadićevoj supruzi Božica Tadić - Ćavar koja je pristala na uvjetnu kaznu od 15 mjeseci.

Osim međusobnih razgovora Tadića i suoptuženika u sudnici su se mogli čuti i razgovori nekih od njih s Glavašom koji je u to vrijeme u bijegu čekao pravomoćnost presude u slučajevima "garaža" i "selotejp".

Jurišić koji je prvi pristao na nagodbu s tužiteljstvo snimljen je i tijekom razgovora s Renatom Obranovićem, zetom bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Dio snimljenih razgovora nastao je i nakon što se za ovu aferu doznalo u javnosti pa su Sanja Marketić i Drmić u policiji izmislili da ih je nepoznata osoba od njih tražila mito, zbog čega su kasnije osuđeni i za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

"Napravili smo glupost i nadam se da ti nećeš ispaštati zbog toga", kazala je Sanja Marketić u jednom pozivu Glavašu tražeći više puta da nikome ne govori o njihovom razgovoru. Znakovita je i SMS poruka Jurišića Tadiću, u kojoj stoji "bježi od svega, provaljen".

Pokušaj podmićivanja počeo se istraživati kada je predsjednik Vrhovnog suda, koji bi tijekom suđenja trebao biti ispitan kao svjedok, glavnom državnom odvjetniku prijavio Tadićevo raspitivanje o slučaju Glavaš. Među 22 svjedoka u sudnici bi trebali biti ispitani i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić te Ivić Pašalić.

Glavaš zbog kojega je Tadić, prema tvrdnjama USKOK-a, pokrenuo cijelu akciju podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnoga suda, pravomoćno je osuđen na osam godina zatvora, a kaznu služi u BiH, gdje je pobjegao prije izricanja prvostupanjske presude.