vojne vježbe

Bjelorusija: Povlačenje ruske vojske ovisi o povlačenju snaga NATO-a

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 21.02.2022 12:39
  • Objavljeno 21.02.2022 u 11:46
Ruska vojska, ilustracija

Ruska vojska, ilustracija

Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Bjelorusija je u ponedjeljak objavila da će povlačenje ruskih snaga s njenog teritorija u velikom dijelu ovisiti o povlačenju snaga NATO-a iz blizine njenog i ruskog teritorija

Rusija je u Bjelorusiju poslala velik broj vojnika, NATO tvrdi najveći od Hladnog rata, na vojne vježbe koje su krenule 10. veljače.

One su završile u nedjelju, no Minsk je najavio da će snage ostati na njenom teritoriju, kao razlog navevši vojnu aktivnost u blizini Bjelorusije i Rusije.

Bjelorusko ministarstvo obrane u ponedjeljak je priopćilo kako će se ruske snage vratiti u svoje trajne baze „tek kad se za to pojavi objektivna potreba i kad se donese ta odluka”.

„U velikom dijelu to će ovisiti o našim zapadnim kolegama. Snage i naoružanje na istoku Europe, uključujući blizinu Bjelorusije, jedan su od faktora koji utječu na razvoj situacije”, kazao je šef bjeloruske vojske Viktor Gulevič.

On smatra kako Minsk ima pravo zatražiti povlačenje američkih i NATO-vih snaga s blizine bjeloruske granice.

Bjeloruski ministar obrane u nedjelju je objavio kako Minsk i Moskva ne žele rat.

„No oni nas ne čuju ili nas ne žele čuti. Zato je stvorena relevantna vojna snaga koja će odbiti agresora ako to bude potrebno”, prenosi njegove riječi o zapadnim zemljama bjeloruska državna agencija Belta.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!