SVEČANOST U ZAGREBU

Bjeliš promovirao 219 novih doktora

28.09.2014 u 18:00

Bionic
Reading

Najveće hrvatsko sveučilište - Sveučilište u Zagrebu od danas ima 219 novih doktorica i doktora znanosti koje je na taj akademski stupanj promovirao rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš na svečanosti u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK)

Rektor Bjeliš istaknuo je da je današnja svečanost potvrda vitalnosti Sveučilišta te jamstvo da će ono i ubuduće biti uočljiva i važna točka na globalnoj istraživačkoj mapi i pokretačka poluga daljnjeg razvoja naše zemlje i njezina gospodarstva. Kako je rekao, za nove doktore znanosti to je pak trenutak rekapitulacije prijeđenoga puta, ali još više i trenutak suočavanja s novim izazovima.

Blagostanje zemlje, podsjetio je Bjeliš, temeljeno je na novim spoznajama i njihovim primjenama, a uvijek mora biti rezultat društvenoga dogovora.

"Pravila koja vrijede za naše istraživačke vrtove, jednako tako trebaju vrijediti i za društvene i nacionalne krajobraze", rekao je Bjeliš i dodao kako u doista uspješnim zemljama osnovni ton tim krajobrazima daju istraživanja i na njima temeljene nove tehnologije. Briga za njihovu opstojnost, istaknuo je, stalna je preokupacija svih sudionika odgovornih za blagostanje zemlje.

Stoga je, zaključio je rektor zagrebačkoga Sveučilišta, i naša zadaća upozoravati na stranputice koje mogu pokvariti, pa i nepovratno ugroziti takvu intonaciju. Upozoravati pak znači pozivati na zajedničko suočavanje sa stanjem koje prijeti razvoju naše zemlje kao članice Europske unije koja ima sve preduvjete, uključujući i znanja i umijeća svojih ljudi, biti prepoznata i uvažena kao pripadnica skupine uzorno prosperitetnih zemalja.

U skladu s protokolom, kandidati su bili odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape, te su od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade HNK-a došli u povorci. Svečanost je počela intoniranjem hrvatske himne. Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti, promovirani kandidati prebacili su kičanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje. Uslijedilo je uručivanje diploma te upisivanje promoviranih u knjigu doktora. Svečanost je završila intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur.

Uz prorektore, dekane i prodekane Sveučilišta u Zagrebu na svečanosti u HNK-u bili su pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja Ružica Beljo Lučić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport rada Zagreba Ivica Lovrić, izaslanik kardinala Josipa Bozanića mons. Nedjeljko Pintarić, bivši rektori Sveučilišta u Zagrebu te drugi uzvanici.