UTAJENO 46 MILIJUNA KUNA

Bjeliš: porezni dugovi fakulteta mogli bi utjecati i na upise

13.06.2014 u 17:47

Bionic
Reading

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš rekao je danas kako je moguće da se u pitanju dovedu upisi na pojedine sastavnice, koje su dužne platiti ukupno 46 milijuna poreznog duga, no nada se da to tako 'crnog scenarija' ipak neće doći

Ekonomski fakultet još nije dobio drugostupanjsko rješenje Porezne uprave, dok je nakon žalbe na drugostupanjsko rješenje Muzičkoj akademiji odgođeno izvršenje ovrhe do pravomoćnosti presude Upravnog suda. Iznos koji bi Akademija trebala platiti bio bi više od 10 milijuna kuna, za što ona nema sredstava na računu na kojem je prosječan saldo oko milijun kuna, rekla je Vesna Vašiček, prorektorica za poslovanje Sveučilišta.

Građevinski fakultet još čeka bilo kakvo mišljenje o svojoj zamolbi za odgodom rješenja za isplatom više od 31 milijuna kuna, što prelazi polovicu godišnjeg prihoda tog fakulteta, dok je Kineziološki fakutet dobio odbijenicu Upravnog suda, pa mu je račun ovršen s 1,7 milijun kuna. Iznos na računu tog fakulteta sada je sveden na 246 tisuća kuna koji je nedostatan za financiranje tekućeg poslovanja, zbog čega prijeti opasnost da bude blokiran, pa mu je Sveučilište odlučilo dati pozajmicu u vidu aktonacija za pokriće materijalnih troškova, do sredine iduće godine.


Kod te blaže situacije mogli smo intervenirati, no ovrha nekog drugog fakulteta dovela bi nas pred zid, istaknuo je Bjeliš, izvijestivši da je zamolio vladu i premijera da ozbiljno razmotre taj problem, a novi ministar financija pokazao je veliki interes za to.

Ti se fakulteti ni po ničemu ne razlikuju od ostalih u Hrvatskoj, niti je 2009. bila godina različita od ranijih i kasnijih, a takvim nasumičnim izborom dužnika sustav bi se mogao dovesti u stanje u kojem ne bi mogao egzistirati i funkcionirati, što nikome nije u interesu, istaknuo je Bjeliš. Ponovio je da su sastavnice radile u skladu s pravilima igre koja nisu same postavile, sve te godine o kojima je riječ su bile pod nadzorom, a upozorenja Sveučilišta da se treba riješiti pitanje Ugovora o djelu i autorskim ugovorima nisu se uzimala u obzir.

Bjeliš je izvijestio i o rezultatima mjera provedenih tijekom protekle godine na Grafičkom fakultetu, nakon što je tamo zbog lošeg upravljanja u listopadu prošle godine kao obnašatelj dužnosti dekana postavljen Borivoj Modlic. Od tada je prihvaćen novi statut, smanjen je broj zavoda, novi je sastav dosad nefunkcionalnog Fakultetskog vijeća, donesena je strategija istraživačkog rada te su smanjene upisne kvote za preddiplomski studij sa 150 na 140 studenata, a upravo je u tijeku postupak izbora dekana iz redova Grafičkog fakulteta, rekao je.

Na temelju rektorove odluke od 215 prijavljenih radova Rektorovu nagradu ove će godine dobiti njih 102, a od 49 prijavljenih Posebnom Rektorovom nagradom bit će nagrađeno 18 radova. Svečanost dodjela tih nagrada održat će se 17. lipnja, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a dobitnici Rektorove nagrade primit će povelju i po 1500 kuna. U okviru svečanosti postavit će se izložba postera na kojima će nagrađeni studenti predstaviti svoje radove. Popis dobitnika nalazi se na mrežnoj stranici Sveučilišta, gdje će se objaviti i sažeci njihovih radova.

Predstavljajući godišnje financijsko izvješće, koje je objavljeno na mrežnim stranicama Sveučilišta, Vašiček je ocijenila kako je, s obzirom na sve turbulencije to bilo razdoblje stabilnog financiranja, dok će ova godina zasigurno biti nepovoljnija.