BAL VAMPIRA

Bjegunac Ćurković skupljao novac za Darija Kordića

06.06.2014 u 11:29

Bionic
Reading

Donatorskoj večeri za obitelj Darija Kordića organiziranoj 30. svibnja u Eko selu Grabovica kod Tomislavgrada odazvalo se više od 450 uzvanika. Večeru je upriličila Humanitarna udruga Prijatelji, a ulaznica je koštala 400 kuna

Sav prihod od prodanih ulaznica, najavio je organizator, namijenjen je obitelji Darija Kordića koji danas izlazi iz zatvora nakon odslužene dvije trećine kazne od ukupno 25 godina, na koliko ga je Haški sud osudio, piše Zurnal.ba. Posebni gosti večeri bili su Mate Bulić, Marko Perković Thompson, Afrodita band i klapa Delminium iz Tomislavgrada. Donatorskoj večeri prisustvovali su, kako je navedeno, brojni uzvanici iz kulturnog i političkog života BiH i Hrvatske.

Prisutne je na početku pozdravio Vinko Zorić, predsjednik HU Prijatelji, i prenio im pozdrave Darija Kordića, naglasivši kako se Kordić 'fizički i duhovno izvrsno osjeća'. Predsjednik Udruge je nazočnima prenio veliku ljubav Darija za svoj hrvatski narod, Republiku Hrvatsku i HR Herceg-Bosnu. Također je istakao da je Dario svjestan svega, da zna tko je lagao o njemu i lažno svjedočio, ali da on svima oprašta i da poziva sve nazočne da svom narodu i svojoj zemlji iskazuju samo darove ljubavi i solidarnosti. Dario je preko predsjednika svima prenio da ih grli i ljubi kako njega ljubi i grli ruka Duha Svetoga.

Zorić je zahvalio svima koji su na najmanji način pomogli Udruzi, a time i obitelji Kordić. Posebno se zahvalio JP EPHZHB i županu Splitsko-dalmatinske županije Zlatku Ževrnji.

Na kraju je Zorić s puno emocija zamolio nazočne da na nedjeljnoj misi izmole po jednu molitvu za to da dragi Isus prosvijetli one koji odlučuju i da Dario 6. lipnja bude slobodan čovjek. Predsjednik se zahvalio Dariju zbog žrtve za sve nas i za pozitivne emocije koje k nama dolaze iz njegovih uzničkih razmišljanja, kaže se na službenoj stranici Udruge Prijatelji na Facebooku.

Nazočnima se prigodnim riječima obratio i don Željko Majić, generalni vikar, izaslanik mons. dr. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog, i dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.


Kordić je bio potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a jedno vrijeme i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH). U Haag je otišao dobrovoljno 1997, a krajem 2001. proglašen je krivim i osuđen na 25 godina zatvora zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i sukoba u srednjoj Bosni, zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstava, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti.

Zanimljivo je da je vlasnik Eko sela Grabovica, u kojem je održana donatorska večera, Jozo Ćurković, ujedno vlasnik i direktor vranjičke tvornice azbesta Salonit, rodom iz Grabovice kod Tomislavgrada. Ćurković je iz Hrvatske pobjegao u BiH 2004, prije nego što će protiv njega biti podignuta optužnica za malverzacije u Salonitu. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, optužnica kojom se Ćurkovića tereti da je oštetio Salonit za 100 milijuna kuna podignuta je još 2005. U travnju 2011. na Županijskom sudu u Splitu suđenje Ćurkoviću i ostalima započelo je u njegovoj odsutnosti.

'U međuvremenu je splitski Županijski sud za Ćurkovićem raspisao međunarodnu tjeralicu, pa je ovaj 2008. uhićen u zračnoj luci u Sarajevu, ali je zbog dvojnog državljanstva – hrvatskog i bosanskohercegovačkog - već idući dan pušten na slobodu, ostavši do danas nedostupan hrvatskom pravosuđu', navodi se u tekstu.