FIMI MEDIA

Bivšoj HDZ-ovoj blagajnici dodijeljen novi odvjetnik

19.07.2016 u 16:35

Bionic
Reading

Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, kojoj se sudi u ponovljenom postupku u slučaju Fimi media, dobila je čak trećeg odvjetnika u nekoliko tjedana nakon je sud razriješio nedavno postavljenu odvjetnicu Jasnu Novak jer je kratko vrijeme bila dio odvjetničkog tima Ive Sanadera, optužnog u istom slučaju

Odvjetnica Novak postavljena je za braniteljicu po službenoj dužnosti Branke Pavošević nakon što joj je u lipnju punomoć otkazao njezin dotadašnji odvjetnik Davor Cahun koji ju je zastupao i na prvom suđenju.

No, sud se tek naknadno dosjetio da je odvjetnica Novak neko vrijem bila dio Sanaderova odvjetničkog i to upravo na početku afere Fimi media u kojoj bivši predsjednik HDZ-a i stranačka blagajnica dijele optuženičku klupu. Novim je braniteljem po službenoj dužnosti sud potom imenovao odvjetnika Nevena Gotala.

Suđenje Sanaderu, Branki Pavošević, HDZ-u i ostalima slučaju Fimi media nastavit će se 6. rujna pa će novi odvjetnik imati dosta vremena za proučavanje spisa u najvećoj korupcijskoj aferi hrvatske politike.

Uz Sanadera, HDZ i Branku Pavošević na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Svi su na početku ponovljenog suđenja odbacili krivnju za izvlačenje preko 70 milijuna kuna iz državnih ustanova i tvrtki, preko marketinške agencije po kojoj je slučaj postao poznat u javnosti.

Suđenje je u lipnju krenulo iznova pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda nakon što je Vrhovni sud lani srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević s godinu i pol, a Nevenka Jurak s dvije godine zatvora i oduzimanjem 2,5 milijuna kuna koristi. Uvjetnu kaznu dobio je jedino Maček koji se jedini nije žalio na presudu.