MEĐU NJIMA I ALKAR PREOST

Bivši vojni špijuni pronevjerili novac za doušnika

26.09.2013 u 14:11

Bionic
Reading

Protiv bivšeg ravnatelja Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) Darka Grdića, njegovog zamjenika Ognjena Preosta i još trojice djelatnika agencije USKOK je podigao optužnicu kojom ih tereti da su od 2009. do 2012. otuđili najmanje pet milijuna kuna iz sredstava za posebne namjene

Uz general pukovnika Grdića (52) i brigadnog generala Preosta (44) za zlouporabu položaja i ovlasti optuženi su još Z. I. (1972.), D. L. (1970.), T. M. K. (1976.), dok se dvojicu prvooptuženih tereti i da su u namjeri prikrivanja protuzakonitog prisvajanja novca i izbjegavanja kaznenopravne odgovornosti naložili uništavanje službene dokumentacije.

U kratkom USKOK-ovom priopćenju ne otkriva se identitet optuženih niti pojedinosti o kaznenom djelu, no prema ranijem pisanju tiska pod istragom su od travnja ove godine bili tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslav Ivanković, operativni dočasnik u kabinetu ravnatelja Denis Lukinić te načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e Tibor Mijo Kuljanić

Nagađalo se da su Grdić, Preost i Kuljanić, pravdajući isplate nagrada i troškove tajnim informatorima, iz blagajne VSOA-e za posebne namjene otuđili po 1,5 milijuna svaki, Ivanković oko pola milijuna kuna, a Lukinić oko 200 tisuća kuna.

O navodnom nenamjenskom trošenju sredstava VSOA-e počelo se govoriti nakon smjene na vrhu te agencije sredinom prošle godine, kada je novo vodstvo agencije podnijelo prijave nadležnim državnim tijelima, nakon čega je proveden i izvanredni nadzor rada VSOA-e. Po pisanju tiska, tada se posumnjalo da nije riječ o neracionalnom trošenju već o sustavnom izvlačenju novca.

Grdić je na čelu VSOA-e bio od srpnja 2008. do srpnja prošle godine kada je imenovan glavnim inspektorom obrane.

Grdić se u Hrvatsku vojsku uključio u travnju 1991., a u Domovinskom ratu bio je ratni zapovjednik obrane grada Zagreba i načelnik Stožera osječkoga Zbornog područja Osijek. Od 1998. do 1999. bio je pročelnik Vojnog kabineta u Uredu predsjednika Republike, zatim načelnika Uprave za operativne poslove Glavnog stožera, zapovjednik Hrvatskoga vojnog učilišta te zapovjednik Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku.

Od kolovoza 2003. do rujna 2007. bio je hrvatski vojni predstavnik pri NATO-u. U čin general pukovnika promaknut je 2003., a za doprinos oružanim snagama dobio je 11 odlikovanja i medalja te je više puta nagrađivan i pohvaljivan.