POLICIJA PROČEŠLJALA ODJEL

Bivši šef i savjetnik HZZO-a osumnjičeni za korupciju

11.03.2009 u 12:14

Bionic
Reading

Predistraga o navodno nezakonitim i štetnim ugovorima koje je s dobavljačima sklapao bivši ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Većeslav Bergman traje već dulje vrijeme, a u sklopu te predistrage istražuje se i porijeklo imovine bivšeg ravnatelja, potvrdili su danas u USKOK-u, ne želeći govoriti u kojoj fazi je postupak i što je do sada otkriveno

ZAGREB - Mediji su objavili da je kriminalistička policija jučer ušla u prostorije HZZO-a kako bi istražili s kim je i pod kojim uvjetima Bergman sklapao ugovore s dobavljačima informatičke opreme.

USKOK je sredinom siječnja od Porezne uprave zatražio podatke o Bergmanovoj imovini kako bi se provjerilo pisanje tiska da je za svog četverogodišnjeg mandata stekao milijun eura vrijedne nekretnine, odnosno tri stana i 350.000 kuna ušteđevine.

Prema pisanju "Slobodne Dalmacije", uz Bergmana za korupciju u poslovima s informatičkom opremom sumnjiči se i savjetnik HZZO-a za informatičke poslove Vinko Kojundžić. U prijavi USKOK-u iz 2007. tvrdi se da se Kojundžić predstavljao kao savjetnik HZZO-a, a istodobno bio vlasnik privatne informatičke tvrtke te da su on i Bergman namještali poslove tvrtki koja je, navodno, bila u vlasništvu Kojundžićeve supruge.

Nakon napisa o navodno nezakonito stečenoj imovini Bergman je sve opovrgnuo, pojasnivši da je za vrijeme mandata kreditom banke kupio samo jedan stan.

Bergman je razriješen početkom siječnja ove godine, a mediji su nagađali da ga je ministar zdravstva Darko Milinović smijenio jer je bio nezadovoljan kako je HZZO odradio dio reforme zdravstvenog sustava, zbog čega je dio liječnika primarne zaštite odbio naplaćivati participaciju. No, ministar je tada rekao da je Bergman razriješen na vlastiti zahtjev te da je za svog mandata odradio težak i odgovoran posao.

U izvješću o imovinskom stanju koje je ispunio u siječnju, Bergman je upisao da zajedno sa suprugom posjeduje imovinu vrijednu približno 4 milijuna kuna. Za četiri stana, navodi u imovinskoj kartici, otplaćuje četiri kredita. Prije dolaska u HZZO imao je jedan stan veličine 103 četvorna metra u Lastovskoj ulici u Zagrebu.