NIZOZEMSKA SLAMKA SPASA

Bivši premijer ispomoć pri sastavljanju vlade

22.07.2010 u 10:25

Bionic
Reading

Nizozemska kraljica Beatrix u četvrtak je zadužila bivšeg premijera Ruuda Lubbersa za vođenje pregovora oko sastavljanja većinske koalicijske vlade, nakon što su šest tjedana od općih izbora propali svi pokušaji formiranja novog kabineta

Taj 71-godišnji bivši premijer, koji se na čelu nizozemske vlade nalazio od 1982. do 1994. postaje tzv. 'informator', sa zadaćom da olakša međustranačke pregovore o novoj vladi.

Nakon nekoliko tjedana dogovaranja i pregovaranja, propali su pokušaji formiranja 'ljubičaste' koalicije lijevog centra sastavljene od liberalne Stranke za slobodu i demokraciju (VVD), socijaldemokratske Laburističke stranke (PvdA), lijevo liberalnih Demokrata 66 i Zelene ljevice.

Poznavatelji političkih prilika u Nizozemskoj ne isključuju pokušaj VVD-a da formira koaliciju s Kršćanskim demokratima (CDA) i Slobodarskom strankom (PVV) koju predvodi krajnje desni islamofob Geert Wilders

Kao budući premijer najčešće se spominje vođa VVD-a Mark Rutte (43). Njegova je stranka osvojila najviše mjesta u parlamentu, sa 31 od 150 mandata.