OSTOJIĆ PROTIV GRMOJE

Bivši policijski čelnici rekli da Ostojić nije naložio prisluškivanje Petrova

26.09.2016 u 16:06

Bionic
Reading

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja nije se u ponedjeljak pojavio na ročištu u sudskom sporu koji je protiv njega zbog klevete pokrenuo bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nakon tvrdnji da je naložio praćenje i prisluškivanje čelnika Mosta Bože Petrova, a ispitani policijski čelnici iz tog vremena odbacili su tvrdnje da im je Ostojić nezakonito naložio analitičku obradu Petrovljevih kontakata.

Bivši načelnik PNUSKOK-a Mario Bertina je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu rekao da sve što je iznio okrivljeni Grmoja ne odgovara istini. Osvrćući se na navode iz predstavke upućene saborskom odboru u kojoj se navodi da mu je Ostojić osobno naložio da izvrši praćenje – odnosno analizu kontakata Bože Petrova, Bertina je naglasio da u MUP-u postoji hijerarhija te da kategorički tvrdi da u ovom slučaju nije postojao nikakav nalog za tajnim praćenjem.

'Tvrdim da nikada Ostojić od mene osobno nije tražio da poduzimam radnje koje nisu sukladne zakonu pa ne stoje nikakvi navodi da bi dobivao bilo kakav usmeni nalog od Ostojića da se naprave analize praćenja Bože Petrova', istaknuo je Bertina.

Bivši načelnik kriminalističke policije Vitomir Bijelić, kao nadređeni Marija Bertine, potvrdio je da je o slučaju navodnog prisluškivanja Bože Petrova saznao iz medija u siječnju. Odmah je, kaže, od svojih podređenih tražio odgovor jesu li provedene navedene 'radnje' i dobio kategorički odgovor 'da takvog postupanja nije bilo'.

'Mogu samo potvrditi da u konkretnom slučaju od tadašnjeg ministra Ostojića nije bilo niti je moglo biti bilo kakvog naloga za nadzor ili analizu kontakata ili nečega što se navodi u predstavci', zaključio je Bijelić.

Na ročištu je svjedočio i Vitomir Šimić koji je Grmoji, prema njegovom prijašnjem iskazu, prenio informaciju o navodnom praćenju Petrova koju je doznao od vlasnika zaštitarske tvrtke General Security Enimarka Ponjevića, kojeg je Ostojić također tužio.

Šimić je istaknuo kako je od Ponjevića na kraju prošle godine dobio informaciju 'da su djelatnici PNUSKOK-a u tijeku pregovora o sastavljanju vlade vršili radnje obrade gospodina Petrova, da su navodno analizirali s kim se sastajao, konkretnije s kim je bio u kontaktu'. Istaknuo je i da je od Ponjevića dobio tu informaciju samo dan prije nego što je gostovao na televiziji gdje je 'iznio određene tvrdnje'.

Iduće ročište u ovom postupku u kojem Ostojić od Grmoje, nakon neuspješnog mirenja, osim novčane kazne od 400 dnevnih dohodaka traži i javnu ispriku, zakazano je za 21. studenoga kada bi trebao biti ispitan Enimark Ponjević.