POVIJESNA IRONIJA

Bivši načelnik Gestapa pokopan na židovskom groblju

31.10.2013 u 12:46

Bionic
Reading

Bivši načelnik Gestapa Heinrich Mueller, jedan od nacista najodgovornijih za holokaust, pokopan je na židovskom groblju u Berlinu 1945., piše njemački dnevni list Bild u broju od četvrtka pozivajući se na dokumente koje pronašao ravnatelj Memorijalnog centra njemačkog otpora, profesor Johannes Tuchel

Mueller, nestao na kraju Drugog svjetskog rata, pokopan je u masovnoj grobnici na židovskom groblju u Berlinu, piše Tuchel u Bildu. Mueller nije preživio kraj rata. Njegovo tijelo je pokopano 1945. u masovnoj grobnici na židovskom groblju Berlin-Mitte", tvrdi on pozivajući se na arhivske dokumente.

To otkriće 68 godina nakon kraja nacističkog režima Adolfa Hitlera donosi odgovor na jednu od velikih zagonetki razdoblja nakon Drugog svjetskog rata. Njemačka tajna služba BND, tvrdila je da se tijekom ljeta 1949. Mueller nalazio u Karlovyim Varyma u tadašnjoj Čehoslovačkoj, prema dokumentu koji je nabavio Bild.

"Tajne službe su se u potpunosti prevarile. Od kolovoza 1945. Muellerovo tijelo je jedan specijalni vod pronašao u privremenom grobu blizu bivšeg ministarstva zrakoplovstva Reicha", rekao je Tuchel.

Bild je također objavio općinski dokument četvrti Mitte u Berlinu na kojem stoji da je on pokopan na židovskom groblju te četvrti.

Predsjednik Središnjeg vijeća njemačkih Židova Dieter Graumann je izjavio da je šokiran tim otkrićem. "Jedan od najbrutalnijih sadističkih nacista je pokopan na židovskom groblju. To je nedjelo lošeg ukusa kojim se surovo gazi uspomena na žrtve", pobunio se, prenosi list.

Heinrich Mueller je bio jedna od važnih osoba Trećeg Reicha koje nikada nisu uhićene. Sudjelovao ja na konferenciji u Wannseeu u siječnju 1942. na kojoj je donesena odluka o "konačnom rješenju", odnosno genocidu Židova a podređen mu je bio Adolf Eichmann koji je osuđen na smrt i pogubljen u Izraelu 1962.