NIJE VIŠE OPASAN

Bivši ministar Horvat izlazi iz pritvora nakon što su ispitani svi svjedoci

01.03.2022 u 17:24

Bionic
Reading

Pritvoreni bivši ministar graditeljstva Darko Horvat izaći će u utorak poslijepodne iz pritvora nakon što je Uskok ispitao svo troje svjedoka zbog kojih je Horvat bio zadržan u istražnom zatvoru, kako ne bi pokušao utjecati na njih, potvrdio je za Hinu Horvatov branitelj Vladimir Terešak.

Terešak je ranije za Hinu kazao da mu je Horvat u zatvoru potpisao zahtjev za aktivaciju saborskog mandata. Mandatno-imunitetno povjerenstvo danas je predložilo Hrvatskom saboru da se Horvatu aktivira zastupnički mandat i da ga odmah 'zamrzne', odnosno stavi u mirovanje. Horvat bi za to vrijeme mogao koristiti povlasticu šestomjesečnog primanja plaće nakon odlaska s dužnosti. O prijedlozima MIP-a još se treba očitovati Hrvatski sabor.

Jednomjesečni istražni zatvor Horvatu je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali ne i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer ga je na osobni zahtjev premijer razriješio dužnosti.

Uskok Horvata sumnjiči da je 2018. zajedno s tadašnjom pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

No, Horvat je u 19. veljače na ispitivanju u Uskoku odbacio krivnju za zloporabe položaja, pri čemu je, po riječima njegova odvjetnika, aktivno iznosio obranu i odgovarao na sva pitanja.

Uz Horvata i Mandac u tom su slučaju po neslužbenim informacijama osumnjičeni su potpredsjednik Vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Prema pisanju medija, Horvat je uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima". Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.