SKANDAL U SLOVENIJI

Bivši ljubljanski nadbiskup tvrdi da nema djecu

08.05.2012 u 20:34

Bionic
Reading

Bivši ljubljanski nadbiskup Alojzij Uran zanijekao je nagađanja kako je njegov prestanak djelovanja u slovenskoj biskupskoj konferenciji posljedica zahtjeva Vatikana da pristupi testu utvrđivanja očinstva, te je opovrgao da ima djecu

'Nikad od nikoga nisam dobio zahtjev za utvrđivanje očinstva. Izjavljujem da su nagađanja o mojem očinstvu neutemeljena', naveo jer 67-godišnji Uran u pismenoj izjavi.

Uranova izjava pročitana je na konferenciji za tisak ljubljanske nadbiskupije, na kojoj je sadašnji nadbiskup Anton Stres zanijekao tvrdnje nekih vodećih slovenskih medija koji su ovih dana javljali o navodnom dekretu iz Vatikana kojim je nekolicini nekada visokih dostojanstvenika Katoličke crkve u Sloveniji naložena 'klauzura', odnosno zabrana pojavljivanja u javnosti zbog njihovih 'moralnih' ili 'financijskih' prijestupa u prošlosti.

Prema tvrdnjama ljubljanskog 'Dela' i lista 'Dnevnik', dekret se među ostalima odnosi na Urana i bivšeg mariborskog nadbiskupa Franca Krambergera koji je početkom prošle godine zatražio i dobio umirovljenje. Krambergerov se slučaj povezivalo s otkrićem financijskih problema u koje je upala mariborska nadbiskupija preko prezaduženih i u međuvremenu propalih financijskih holdinga Zvon 1 i Zvon 2, što ih je osnovao njezin nekadašnji ekonom Mirko Krašovec.