POPEYE VELASQUEZ

Bivši kiler Pabla Escobara postao narodni tribun u Kolumbiji

22.03.2017 u 08:16

Bionic
Reading

Bivši plaćeni ubojica Jhon Jairo Velásquez, u Kolumbiji poznat pod nadimkom Popeye, koji je po nalogu zloglasnog šefa narkokartela Pabla Escobara smaknuo više od 200 ljudi, sada se odlučio uključiti u politički život. Velasquez želi postati član kolumbijskog senata

Kao jedan od najbližih suradnika Pabla Escobara i njegov poručnik zadužen za ubojstva raznolikih protivnika, bivši kolumbijski vojnik Jhon Jairo Velásquez 1992. osuđen je na tridesetogodišnju zatvorsku kaznu zbog niza smaknuća, terorizma i krijumčarenja droge. U javnosti poznat pod nadimkom Popeye, Velasquez je sudjelovao i u oružanoj pobuni u zatvoru Modelo početkom stoljeća, no svoju je kaznu odslužio i pušten je na slobodu u kolovozu 2014. godine.

Od tada se bivši Escobarov poručnik počeo promovirati nizom videa na Youtubeu, što je gradonačelnika Medellina Federica Gutiérreza navelo da upozori javnost kako se ne treba odušavljavati čovjekom koji 'glorificira kriminal i zločine'. U jednom od videa koje je objavio Velasquez se šeće ulicama Medellina s pištoljem u ruci i hvali kako 'isprobava svoju novu ljepoticu'. No zloglasni je Popeye popularan u siromašnom segmentu stanovništva pa se odlučio i uključiti u politički život Kolumbije.

Aktualnog kolumbijskog predsjednika Juana Manuela Santosa, koji je dobitnik Nobelove nagrade za mir zbog sporazuma o prekidu rata s marksističkim gerilcima, Popeye Velasquez optužuje za korupciju, a nakon što je opljačkan na ulici žali se i na sigurnosnu situaciju u Medellinu. Zalaže se za legalizaciju trgovine kokainom. Mirovni sporazum vlade s gerilcima FARC-a želi promijeniti tako da u njemu dogovorena amnestija obuhvaća i mogućnost političkog kandidiranja i onih osuđenih za najteža kaznena djela, jer mu aktualni kolumbijski zakoni ne dopuštaju kandidaturu za senat.

Tijekom svojih dana s Pablom Escobarom Velasquez je zaradio više nego dovoljno novca za lagodan život do smrti, no uživa u popularnosti koju su mu donijeli redoviti istupi na Youtubeu, od kojih neki imaju i više od milijun klikova. Još nije sigurno hoće li uspjeti u svojoj namjeri da se kandidira za senat, no podršku dijela glasača - ako je suditi po reakcijama na društvenim mrežama - koji ga vide kao narodnog tribuna i glas obespravljenih definitivno ima.