Shinzo Abe

[FOTO/VIDEO] Preminuo bivši japanski premijer nakon što je ustrijeljen sačmaricom tijekom govora

08.07.2022 u 06:48

Bionic
Reading

Bivši premijer Shinzo Abe, japanski čelnik s najdužim stažem, preminuo je u petak nakon što je ustrijeljen tijekom kampanje za parlamentarne izbore, objavila je javna televizija NHK. Japanski mediji objavili su ranije da je muškarac otvorio vatru na Abea (67) s leđa iz vatrenog oružja kućne izrade dok je govorio na skupu u zapadnom gradu Nari. Riječ je o prvom atentatu na nekog trenutnog ili bivšeg japanskog premijera od dana predratnog militarizma 1930-ih

Policija je priopćila da je uhićen 41-godišnji muškarac osumnjičen za pucnjavu u gradu Nari na zapadu zemlje.

Novinska agencija Kyodo i NHK objavili su da je Abe (67) helikopterom prebačen u bolnicu te da je nakon ranjavanja bio pri svijesti i reagirao.

'Takav barbarski čin ne može se tolerirati', rekao je novinarima glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno, dodajući da ne zna u kakvom je Abe stanju.

NHK je prikazao video na kojem Abe drži predizborni govor ispred željezničke stanice kada su odjeknula dva pucnja, nakon čega je pogled nakratko bio zaklonjen, a zatim su viđeni sigurnosni dužnosnici kako napadaju čovjeka na tlu.

Fotografija koju je objavila agencija Kyodo prikazuje Abea kako leži na leđima na ulici uz zaštitnu ogradu, s krvlju na bijeloj košulji. Ljudi su se okupili oko njega, a jedan od njih mu je masirao srce.

Televizija TBS izvijestila je da je Abe ustrijeljen u lijevu stranu prsnog koša, a čini se i u vrat.

'Čuo se glasan pucanj, a zatim dim', rekao je poduzetnik Makoto Ichikawa, koji se nalazio na mjestu događaja, dodavši da je oružje bilo veličine televizijske kamere.

'Prvi pucanj, nitko nije znao što se događa, no nakon drugog pucnja specijalna policija ga je oborila', dodao je Ichikawa.

Politički motivirano nasilje je rijetkost u Japanu, zemlji sa strogim zakonima o nabavi i posjedovanju oružja.

Gradonačelnika Nagasakija je 2007. ustrijelio i ubio pripadnik japanske mafije jakuza, a pripadnik desničarske mladeži je 1960. samurajskim kratkim mačem izvršio atentat na vođu japanske socijalističke stranke dok je držao govor.

Više japanske političare prate naoružani čuvari, no često se približe javnosti, naročito tijekom političkih kampanja u kojima drže govore na cesti i rukuju se s prolaznicima.

Airo Hino, profesor politologije na Sveučilištu Waseda, rekao je da je riječ o napadu bez presedana u Japanu.

'Nikada nije bilo ničega poput ovog', rekao je.

Policija je identificirala osumnjičenog kao Tetsuyu Yamagamija, stanovnika Nare. Japanski mediji izvijestili su da je osumnjičenik za pucnjavu bio pripadnik japanske mornarice oko tri godine, otprilike do 2005. godine. Kako javlja japanski javni servis NHK, napadač je policiji rekao da je bio nezadovoljan Abeovim radom te da je imao namjeru ubiti ga. Očevici tvrde da se atentator prišuljao Abeu s leđa i ispalio dva hica. Nakon prvog čini se da nitko nije bio ozlijeđen, ali nakon drugog se Abe srušio. Čini se da je puška korištena u pucnjavi bila vatreno oružje kućne izrade, izvijestio je NHK.

Medijima se obratio i japanski premijer Fumio Kishida te je atentat na Abea nazvao 'gnjusnim činom'. Kishida je kazao da se Abe nalazi u kritičnom stanju i da liječnici rade sve što je u njihovoj moći kako bi ga spasili. Naveo je i da motivi napadača nisu još uvijek jasni.

Abe je bio premijer u dva mandata te je postao japanski premijer s najdužim stažem prije nego što je 2020. odstupio s dužnosti zbog lošeg zdravlja. Međutim ostao je siva eminencija vladajuće Liberalno-demokratske stranke (LDP), kontrolirajući jednu od njezinih glavnih frakcija.

Njegov štićenik, premijer Fumio Kishida, ide na nedjeljne izbore za gornji dom nadajući se, kažu analitičari, da će izaći iz Abeove sjene. Kishida je obustavio izbornu kampanju nakon pucnjave.

Vlada je rekla da nema plana za odgodu izbora.

Američki državni tajnik Antony Blinken izrazio je duboku zabrinutost zbog Abeova stanja.

'Naše misli, naše molitve su s njim, s njegovom obitelji, s narodom Japana. Ovo je veoma, veoma tužan trenutak. Čekamo vijesti iz Japana', rekao je Blinken na marginama sastanka skupine G20, koji se održava na indonezijskom otoku Baliju.

Sjedinjene Američke Države su najvažniji saveznik Japana.

Vrijednost japanske valute jena narasla je, a japanski burzovni indeks Nikkei pao je nakon vijesti o napadu, što je dijelom izazvano refleksnim bijegom u sigurnost.

  • +15
Atentat na Shinza Abea Izvor: Profimedia / Autor: STR / AFP / Profimedia