počelo suđenje

Bivši direktor Čistoće porekao krivnju za namještanje natječaja vrijednog preko 70 milijuna kuna

26.04.2019 u 13:37

Bionic
Reading

Poricanjem krivnje bivšeg direktora Čistoće Miljenka Benka i njegovih suradnika u petak je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje u "aferi Čistoća", u kojoj Uskok tereti Benka za namještanje natječaja za nabavu specijalnih vozila za komunalni otpad, nakon kojeg je sklopljen ugovor vrijedan preko 70 milijuna kuna

Uz Benka, optužnicom su obuhvaćeni direktor tvrtke Gradatin Tomislav Jukić i nekadašnji šef Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus, koji su također zanijekali krivnju.

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Vjekoslav Tolnaj u uvodnom je govoru poručio da će USKOK tijekom suđenja dokazati navode optužnice kojom se Benko tereti za zloporabu položaja, primanje mita i trgovanje utjecajem, Jukić za davanje mita i poticanje na trgovanje utjecajem, a Markus za zloporabu položaja.

Obrane optuženika odlučile su svoje uvodne govore održati nakon što se izvedu dokazi tužiteljstva, pa je na prvom ročištu pročitana dokumentacija priložena spisu.

Riječ je o optužnici podignutoj još krajem 2015., koja je u međuvremenu bila vraćena Uskoku na doradu, a u više se navrata našla i na Vrhovnom sudu jer je obrana neuspješno tražila izdvajanje dokaza i tvrdila da je optužnicu potpisala neovlaštena tužiteljica.

Najteže je nedjelo za koje Uskok sumnjiči Benka i Jukića namještanje natječaja za nabavu specijalnih vozila za komunalni otpad, nakon kojega je sklopljen ugovor vrijedan preko 70 milijuna kuna.

Zatražio popravak potpuno drugog vozila

Također, Benko je optužen da je nakon dogovora s Jukićem bez opravdanog razloga predložio poništenje postupka javne nabave najma malih univerzalnih vozila za čišćenje i pranje javnoprometnih površina s opremom za zimsku službu, uz obrazloženje da je ekonomski isplativo popraviti staro vozilo.

No, nakon što je javni natječaj poništen Benko je od Jukića zatražio popravak potpuno drugog vozila za što je, po tvrdnjama tužiteljstva, potrošeno čak 185.000 kuna bez PDV-a.

Benko je na Jukićevo traženje 2014. navodno "autoritetom svog položaja" osigurao da Gradatin na javnom natječaju dobije posao nabave kanti i posuda za otpad.

Uskok sumnja da je, nakon što je utvrdio da Gradatinova ponuda nije najpovoljnija, od Markusa zatražio da "poduzme nužne radnje" kako bi posao dobila Jukićeva tvrtka koja je naknadno izmijenila ponudu pa je u travnju 2014. s Gradatinom sklopljen ugovor o kupnji kanti i posuda za otpad 'težak' preko četiri milijuna kuna, također bez PDV-a.

Iako se u istrazi sumnjalo da je Benko primao mito i za zapošljavanje u Čistoći, to nije spomenuto u optužnici.

Benko je još "u prvoj rundi" slučaja Agram u listopadu 2014. završio u istražnom zatvoru, a u međuvremenu je, poput ostalih, pušten na slobodu i smijenjen s dužnosti u Holdingu.