ZBRKA U JASENOVCU

Bivša logorašica povukla govor, pa se predomislila

22.04.2016 u 11:24

Bionic
Reading

Pava Molnar, preživjela logorašica ustaškog logora Gradiška, dijela jasenovačkog logora, uoči komemoracije povukla je svoj govor koji je trebao biti jedini pročitan na komemoraciji, piše Jutarnji list. Međutim, njezin govor ipak je pročitan, a za N1 je na koncu priznala da joj je drago što je tako

'Da, povukla sam govor i ne želim da ga čitaju u petak na službenoj komemoraciji u Jasenovcu. Učinila sam to zato što tamo nisu svi skupa. Jako sam tužna što se dijele i što je sve tako ispalo', kazala je jučer Jutarnjem listu u telefonskom razgovoru 95-godišnja Pava Molnar, preživjela logorašica ustaškog logora Gradiška, dijela jasenovačkog logora.

Njezin govor, prema planu ravnateljice Spomen-područja Jasenovac i organizatorice jasenovačke komemoracije Nataše Jovičić, trebao je ujedno biti jedini govor na ovogodišnjoj komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu kojim se obilježava godišnjica proboja posljednjih preživjelih logoraša u travnju 1945.

Pava Molnar Jutarnjem je listu objasnila da je svoje sudjelovanje na ovogodišnjoj komemoraciji u Jasenovcu dogovarala s Natašom Jovičić. Početkom travnja je, tvrdi, s njom bila i kod predsjednika Sabora Željka Reinera. 'Predložili su da se komemoracija žrtvama Jasenovca ove godine održi u HNK-u, što sam odlučno odbila. Rekla sam da se komemorirati mora tamo gdje su se zločini i dogodili. Pod tim uvjetom pristala sam im dati svoj govor. Kako se otežano krećem, tražila sam da ga pročita netko u Jasenovcu. No sve je to bilo prije ovih podjela. Kad sam vidjela da u Jasenovac idu odvojeno jedni, pa drugi, pa treći, povukla sam govor i o tome sam prije tjedan dana obavijestila i Natašu Jovičić', pojasnila nam je Molnar.

Govor je prepustila Savezu antifašista, koji komemoraciju održava u nedjelju, a nema ništa ni protiv toga da se njezin govor pročita na skupu koji pod nazivom 'Jasenovac na Trgu žrtava fašizma' u petak u 17 sati organizira Antifašistička liga pod vodstvom Zorana Pusića.

Govor je na komemoraciji, na kojoj je sudjelovao državni vrh, ipak pročitan. 'Odustala sam od čitanja taj tren jer nije bilo kako treba. Nisam htjela da bude pročitan, ali on je ipak pročitan i nije mi krivo. Da vam iskreno kažem, drago mi je da je pročitan', poručila je Pava Molnar u razgovoru za N1.