TRAŽE ISPRIKU

Biskupi: Premijer nas je uvrijedio i oklevetao

15.07.2013 u 17:36

Bionic
Reading

Hrvatski biskupi s današnje sjednice Stalnoga vijeća HBK-a uputili su oštru poruku premijeru Zoranu Milanoviću povodom njegove nedavne izjave da su 'zločince ovih 20 godina štitili Crkva i HDZ'. Biskupi očekuju objašnjenje takvog istupa i traže ispriku zbog uvrede, klevete i narušavanja ugleda

Uz predsjedavajućeg zadarskoga nadbiskupa i predsjednika HBK mons. Želimira Puljića današnjoj sjednici su nazočili: kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i potpredsjednik HBK-a, mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, mons. Ivan Devčić, nadbiskup riječki, mons. Enco Rodinis, generalni tajnik HBK-a, i mons. Fabijan Svalina, zamjenik generalnoga tajnika.

I radikalno katolička udruga Vigilare, na čijem je čelu povratnik iz Australije dr. Vice Batarelo, premijeru je također poslala dopis u kojem od njega zahtijevaju da se ispriča svim katolicima u Hrvatskoj. 'Nemate pravo optuživati bez konkretnih dokaza bilo koju organizaciju, a posebno ne Katoličku crkvu', navode u dopisu iz Vigilarea koji su široj javnosti postali poznati po svojim akcijama protiv medicinski potpomognute oplodnje i po organizaciji posjeta američke kršćanske publicistkinje Judith Reisman, velike protivnice liberalnog zdravstvenog odgoja u školama.

Podsjetimo, na sjednici Vlade 26.lipnja Milanović je rekao sljedeće: 'Od svojih političkih konkurenata u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji nismo čuli nijednu suvislu ideju. Neovisno o tome tko nas je tu doveo, nismo čuli nijednu taktičku, a kamoli suvislu ideju. ali smo čuli duboku ideologiju, a jučer i prekjučer i od najviših ljudi iz Crkve.

Očito se hoće isprovocirati reakcija, nećemo emotivno reagirati. Jasno je što se pokušava napraviti, kad vas optuže da štite zločince. Ja ne znam na koje oni zločince misle, pogotovo ako DORH smatra da nisu krivi. Zločince, ali ne ove, nego druge su štitili 20 godina HDZ i Crkva čekajući da prođe vrijeme. Tjerali ste lisicu, istjerat ćete King Konga'. Na kraju je poručio: 'Dokle god su HDZ i Crkva spremni ići ovako daleko, ja sam spreman ići još dalje.'