INICIJATIVA ZA DOM SPREMNI

Biskupi dva dana šute, šef HAZU-a ravnodušan

26.08.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Peticiju za uvođenje pozdrava 'Za dom spremni' u službenu uporabu u Hrvatskoj vojsci predsjednica Kolinda Grabar Kitarović vrlo brzo je odbacila kao neozbiljnu i na granici provokacije, ogradio se i HDZ. Međutim, Crkva već dva dana šuti, a i u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) ravnodušni su prema potezima njihovih članova

Da su se među potpisnicima peticije našla imena dvaju biskupa - sisačkog biskupa Vlade Košića i zagrebačkoga pomoćnog biskupa Valentina Pozaića, koji su od prije poznati javnosti po ekstremnim stavovima, malo koga je iznenadilo. Osim njih dvojice, među potpisnicima peticije 'Za dom spremni' su i don Anđelko Kaćunko te franjevac Miljenko Stojić. Sve to, međutim, nije dovoljno Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da reagira ni dva dana nakon što je ova peticija izazvala pravu buru u javnosti.

Glasnogovornik HBK-a Zvonimir Ancić uporno je odbijao naše telefonske pozive, a u Zagrebačkoj nadbiskupiji tportalu su poručili da neće reagirati na potez Valentina Pozaića.

Očito se može shvatiti kako šutnja u ovom slučaju znači da potpisi biskupa Košića i Pozaića nisu jednostrani postupci, već stav koji dijeli i podržava vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Osim biskupa, među potpisnicima našla su se i dva akademika, Josip Pečarić koji se predstavio kao svojevrsni glasnogovornik inicijative te je čak i predsjednici zamjerio što je ekspresno odbacila njihov zahtjev, poručivši da u njezinu uredu još uvijek na povijest gledaju kroz srpske oči, i Zvonimir Šeparović.

Na sve to predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić reagirao je tek posvemašnjom ravnodušnošću. Na upit tportala da prokomentira sudjelovanje članova HAZU-a u inicijativi 'Za dom spremni', Kusić nam je kratko odgovorio da to nije stav HAZU-a, nego privatna inicijativa. Nije odgovorio osuđuje li takvu inicijativu što znači da ni on nema problema s ustaškim pozdravom.