UPOZORENJE BIVŠEG VELEPOSLANIKA U VATIKANU

Biskupi 20 dana prije izbora prihvatili koruptivnu ponudu HDZ-a

08.11.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Najavljeni Vladin čin naknade imovine oduzete pravnim osobama Katoličke crkve za dobra koja se mogu vratiti u naravi, ni mjesec dana prije izbora, po mišljenju Ivice Maštruka, bivšeg veleposlanika u Vatikanu, klasična je politička korupcija

Za bivšeg veleposlanika pri Svetoj Stolici, 'Jadranka Kosor i HDZ sporazumom s HBK kupuju naklonost i podršku hijerarhije Katoličke crkve'. 'Vlada je prije samo mjesec dana osnovala posebno povjerenstvo, brzo postigla dogovor i odmah razriješila dugogodišnji problem. Ako se to radi pred same izbore jasno je da je riječ i klasičnoj političkoj korupciji', oštar je Ivica Maštruko

Sjednica Vladinog Povjerenstva za odnose s HBK i Biskupske komisije HBK za odnose s državom, održana u ponedjeljak u Banskim dvorima, za Ivicu Maštruka ima još dva aspekta – moralni i pravni. Uz sve to, očito je da će taj vrući krumpir ostati u naslijeđe nekoj budućoj Vladi.

Upitan je i moralni pristup HBK koja na 20 dana prije izbora pristaje prihvatiti jednu koruptivnu političku ponudu financijske i materijalne naravi, i to u vremenima opće materijalne i financijske krize, pa i državnih financija, dakle – spremna je uzeti novac i materijalna sredstva građana Hrvatske', upozorava Maštruko.

Iako se od raspuštanja Hrvatskog sabora i činjenice da Vlada od tada djeluje samo u tehničkom smislu, pa time ne bi smjela donositi odluke s većom materijalnom i financijskom težinom, nekoliko je koraka Kosoričinog kabineta upozorilo da se to načelo krši.

Na to upozorava i bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu. 'Otvara se i problem pravne naravi jer je upitno i smije li Vlada uopće donositi, kada već djeluje kao tehnička Vlada, odluke koje stvaraju enormne financijske i materijalne obaveze za budućnost i koji su upitnog pravno-financijskog karaktera', otvorio je još jedno pitanje Ivica Maštruko.

Zanimljivo je da se među nekretninama, koja bi u zamjenu za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, spominje i Hrvatska politička škola u Kumrovcu, pa i nekadašnji spomen-dom u rodnom selu Josipa Broza. Istodobno, Crkva očekuje ustupanje još niza zamjenskih objekata u Hrvatskoj, a koji su u vlasništvu države.