UZAVRELO U DUBROVNIKU

Biskup Uzinić odbio igrati u predizbornoj sapunici

28.01.2015 u 15:43

Bionic
Reading

U našem turističkom biseru Dubrovniku uzavrela je predizborna politička situacija. Sudeći prema verbalnom šamaranju HDZ-ova župana Nikole Dobroslavića i srušenog HNS-ova gradonačelnika Andre Vlahušića, ni najveći dubrovački praznik Festa sv. Vlaha neće proći bez političkih podvala, čemu se javno usprotivio dubrovački biskup Mate Uzinić

Nedavno je Dubrovnik ostao bez proračuna, a potom i bez gradonačelnika zbog čega njime do novih izbora (poslije Uskrsa) privremeno upravljati Vladin povjerenik Nikola Pavlović. Izvanredna situacija dovela je do izvanrednih financijskih okolnosti, odnosno 10 milijuna kuna manje za trošenje za potrebe građana, ali i proslave, poput onih povodom Dana Grada i Feste sv. Vlaha. Otkazivanje Večere od Kandelore, tradicionalnog dijela Feste svetog Vlaha na kojoj se okupi mnoštvo uzvanika iz političkog, kulturnog i općenito javnog života grada pod Srđom dovela je do javne svađe između Vlahušića i Dobroslavića, koji je 'palog' gradonačelnika Vlahušića prozvao da skrnavi dubrovačku tradiciju i da je samoinicijativno županijskim novcem organizirao tradicionalno gradsku feštu. U sve je uvučen i dubrovački biskup Mate Uzinić, no on je odbio igrati ulogu u toj predizbornoj sapunici.

'Žao mi je što se Festa sv. Vlaha koristi za predizbornu kampanju različitih političkih opcija i u tome ne želim ni na koji način sudjelovati. Nisam prihvatio poziv župana Nikole Dobroslavića na večeru da bih dao političku podršku ikome, nego da bih pozdravio goste i blagoslovio jelo. Naši prijepori i nesporazumi ne smiju imati utjecaj na naše tradicionalne goste koji, makar je Grad Dubrovnik ove godine u specifičnoj situaciji, svejedno trebaju osjetiti da su u našem Gradu dobrodošli', poručio je biskup Uzinić u priopćenju koje je objavio na svojoj facebook-stranici.

Također je diplomatski špotao župana Dobroslavića poručivši da bi  se 'mnogi prijepori izbjegli da večera u čast svetog Vlaha, koju ove godine organizira Dubrovačko-neretvanska županija, nije nazvana Večera od Kandelore'.

Na kraju je pozvao sve da do završetka Feste sv. Vlaha 'zanemare svoje stranačke interese kako bi svi zajedno, kao vjernici i kao građani, mogli proslaviti Festu sv. Vlaha dostojanstveno, onako kako to i priliči njezinu ugledu'.

Podsjetimo, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić (HDZ) rekao je da je 'bivši gradonačelnik povukao nevjerojatan potez odlučivši ne pozvati uzvanike na Festu i ne organizirati Večeru'.

'Smatram da se time ogriješio o najveću i najsvetiju tradiciju Dubrovnika. Pokušavao sam uvjeriti predstavnike Grada i novog Vladina povjerenika da bi svakako Grad trebao organizirati pozivanje i Večeru. U međuvremenu sam imao brojne pozive od građana i gospodarstvenika koji su tražili da se nešto napravi, da se ne dogodi ta sramota da je ove godine ne bude, pa su nudili financijsku pomoć za pokrivanje troškova. Kad smo vidjeli da čekajući nećemo ništa dočekati, odlučili smo da se Županija može pojaviti kao domaćin, poslati pozivnice za Festu i organizirati Večeru. To smo i učinili, doduše u nekom krajnjem roku, nije baš ni pristojno sedam dana prije poslati pozivnice, ali smo odlučili da je bolje i tako nego da se to ne dogodi', objasnio je Dobroslavić, prenosi Slobodna Dalmacija

Promptno mu je odgovorio 'srušeni' dubrovački župan Andro Vlahušić (HNS) organiziravši presicu pod nazivom: 'Tko želi ukrasti Kandeloru Gradu Dubrovniku i što je sljedeće'.

Županovu odluku o organizaciji Večere prozvao je političkim vandalizmom i krađom identiteta, jer je Županija uzela nešto što pripada Danu Grada. Vlahušić kaže da se raspitao po drugim gradovima i da se nigdje nešto takvo nije dogodilo. Pita se što je sljedeće, prenosi Dubrovački.hr

'Bilo bi bolje da se Županija bavi svojim poslom. Da, primjerice, radi na izgradnji marine. Ako se župan želi igrati dubrovačkoga gradonačelnika, neka se kandidira na izborima. HDZ-u je ta večera očito važna, jer će na njoj ugostiti Kolindu Grabar Kitarović i s njom se slikati. Na račun svih građana Dubrovačko-neretvanske županije. No Dubrovnik ne živi od večera i to je razlika između mene i HDZ-a', poručio je Vlahušić.

'Da, pozvali smo Kolindu Grabar Kitarović, kao i saborske zastupnike, europarlamentarce, čelnike gradova i općina i sve one koje pozivamo u svečanim prilikama iz Grada, Županije i države', odgovorio je župan Dobroslavić.

Pita se hoće li GO HDZ-a reagirati na vandalizam i ispričati se, jer nije u redu poslati pozivnice i u njima se lažno predstaviti kao Grad Dubrovnik.

Ocijenio je da će kampanja 'u kojoj se bira netko tko će braniti interese građana očito (kako je krenulo) biti teška, prljava i neuobičajena', prenosi Slobodna Dalmacija.