SUMNJIV HOBI

Biskup lovac imat će posla s policijom, no što je s crkvenim zakonima - je li lov svećenicima uopće dopušten?

Proslava sv. Huberta, Vjekoslav Huzjak

Proslava sv. Huberta, Vjekoslav Huzjak

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Prema važećim hrvatskim zakonima, protiv mons. Vjekoslava Huzjaka, bjelovarsko-križevačkog biskupa, bit će podignuta kaznena prijava jer je slučajno propucao kolegu lovca. Dok se njime bave svjetovni zakoni, pitanje je što o lovu kažu crkveni zakoni. Je li jedan klerik, u ovom slučaju visokopozicioniran, smio ići u lov? Naš sugovornik, fra Ante Vučković, bivši dekan splitskog KBF-a, poručuje: Nikako

Koji je stav službene Crkve prema lovu i lovstvu, teško je zaključiti. Izlet biskupa Huzjaka u lov te nesretno ranjavanje lovca nije situacija s kojom se često susrećemo.

Katolička crkva 3. studenog slavi spomendan sv. Huberta, koji je proglašen zaštitnikom lovaca, a na taj dan oni pohode crkve i dobivaju blagoslov. Po tome bi se moglo zaključiti da je lov prihvatljiv način razonode i angažmana. No za laike. Za klerike – ne.

Iako u aktualnom Zakoniku kanonskog prava nije zabranjen lov, zabrana se može naći u njegovoj ranijoj verziji iz 1917. godine.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

'Nesreća u lovu, koja je zadesila jednog ranjenog lovca i jednog biskupa lovca, koji je umjesto životinje ustrijelio svog sulovca, otvorila je prozor za nesretni odnos Crkve i životinja. I premda je u ovom slučaju, čini se, životinja prošla bolje od ljudi, ipak nas je zaskočilo pitanje o vjeri i lovu.

Lov je već od ranih dana mnogima u Crkvi bio neprihvatljiv, premda ne i zabranjen. Sveti Augustin i Jeronim bili su uvjereni kako je lov nespojiv s kršćanstvom. Oni razlikuju lov i ribolov. Ribolov je gotovo isključivo vezan uz prehranu, a lov je povezan s privilegijama i strastima. Povezivali su ga i s gladijatorskim igrama, u kojima su i ljudi i životinje bili zlorabljeni zbog zabave', pojašnjava za tportal fra Ante Vučković.

Fra Ante Vučković

Fra Ante Vučković

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Napominje 'da srednji vijek poznaje lov kao zabavu plemstva, stoga su, gdje god se u Crkvi pojavi svijest o razlikama staleža, česta ograničenja i zabrane lova, osim u svrhu preživljavanja. Zabrane se povezuje sa strastima koje se rađaju i gaje u lovu i s privilegijama prava na zemlju i životinje pa se zbog toga odnose na plemstvo iz društvenih, a na crkvene službenike i iz vjerskih razloga'.

Nespojivo je, naglašava Vučković, obnašati duhovnu službu i ubijati životinje, kao što je nespojivo imati privilegij na lov i loviti iz zabave dok se drugi bore s preživljavanjem.

  • +6
  • +3

Proslava sv. Huberta, zaštitnika lovaca

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Mirkovic/PIXSELL

Napominje da na lov gleda iz franjevačke perspektive. Naime, sv. Franjo, osnivač tog reda, poznat je kao zaštitnik ekologije i životinja, a poznata crtica iz njegove biografije govori o susretu s vukom koji je terorizirao talijansko mjestašce. Sveti Franjo njegov je nasrtaj zaustavio znakom križa, a potom porazgovarao s njim.

No blag odnos prema životinjama nipošto ne znači to da se životinja izjednačava s ljudima. Čovjek ima dušu i stvoren je na Božju sliku, životinja ne. Tu je da služi čovjeku. No ne za zabavu.

Vjekoslav Huzjak

Vjekoslav Huzjak

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

'Raduje me to što je odnos prema životinjama na Zapadu sve osjetljiviji. Od kućnih ljubimaca, preko otpora prema masovnom uzgoju životinja za proizvodnju hrane, do pooštrene svijesti o nepotrebnom zadavanju boli, suvišnim eksperimentiranjima ili ubijanjima životinja bez opravdanoga razloga. Uz to postajemo sve svjesniji toga koliko se terapeutskih mogućnosti krije u odnosu čovjeka i životinja. Naš svijet nije samo ljudski svijet. On obuhvaća i životinje', kaže Vučković.

Konkretno se osvrnuo na činjenicu da biskup ide u lov.

'Bilo bi dobro i poželjno da ova nesreća posluži boljoj i sretnijoj svijesti o tome da svaki vjerski službenik, a posebno netko tko je kao biskup istaknut i vidljiv, propovijeda i svjedoči ne svojim riječima, nego načinom života. Ne bi bilo dobro, a moglo bi se dogoditi, da ovaj nesretni slučaj bude najvažnija biskupova propovijed', znakovito je zaključio.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!