FANTOMI U DUBROVNIKU

Birači prijavljeni i na adresi PBZ-a

15.05.2009 u 10:06

Bionic
Reading

Jedino što možemo jest pozvati građane na izbore u što većem broju te nadgledati glasovanje, ističe kandidat za gradonačelnika SDP-a i HNS-a dr. Andro Vlahušić

Iako smo još 5. svibnja policiji podnijeli kaznenu i prekršajnu prijavu protiv nepoznatog počinitelja koji je neutvrđenom broju osoba omogućio upis u biračke popise, mada za to nisu bili ostvareni uvjeti, dosad nismo dobili nikakav odgovor. Ni županijski Ured državne uprave nam nije ništa odgovorio u odnosu na taj očiti problem, ističe kandidat za dubrovačkog gradonačelnika koalicije SDP-HNS dr. Andro Vlahušić, piše Novi list

Prema navodima tih dviju stranaka, na području Grada Dubrovnika postoji najmanje 36 adresa s ukupno prijavljena 1.633 birača za koje se sumnja da predstavljaju »fantomske glasače«. Zanimljivo u Dubrovniku u ulici Josipa Kosora gdje se nalazi poslovnica zagrebačkog PBZ-a, prijavljen jedan birač, a dva su birača prijavljena na kućnom broju ureda Gradskog kotara Montovjerna.

Nitko ne želi riješiti problem fantomskih birača - Andro vlahušić

Budući da vlast s tim u vezi ništa ne poduzima, jedino što nam preostaje u takvoj situaciji jest pozvati građane na izbore u što većem broju te nadgledati glasovanje kako bi gradonačelnika i Gradsko vijeće doista izabrali građani Dubrovnika koji ovdje žive i rade, drži Vlahušić.

Nositelj Nezavisne liste i gradonačelnički kandidat Pero Vićan smatra da postojeći hrvatski zakoni »nažalost omogućuju fantomima da kruže zemljom i određuju rezultate parlamentarnih ili lokalnih izbora«.

Međutim, po njegovu sudu ne treba prijavljivati »NN počinitelje« već Antuna Palarića, koji je na čelu Središnjeg Ureda državne uprave. Palarićev Ured je i dosad mogao srediti biračke popise, ističe Vićan, zauzimajući se za što više promatrača na nedjeljnim izborima.

Aktualna gradonačelnica Dubrovnika i kandidatkinja koalicije HDZ-HSS za treći mandat Dubravka Šuica kaže da bi voljela da su birački popisi sređeni te da broj glasača odgovara stvarnom stanju. Pita se »čiji su birači ti spomenuti fantomi«, ali ne sumnja u korektnost nedjeljnih izbora.

Dodaje da je za nju i koliciju koju predvodi »veći problem u onima koji rade u Gradu Dubrovniku, a zbog niza pogodnosti koje im pruža Zakon o područjima od posebne državne skrbi su prijavljeni u Konavlima, Župi dubrovačkoj i Dubrovačkom primorju«.

– Situacija u kojoj nije određen cenzus za izlazak na lokalne izbore te činjenica da postoje »fantomski birači«, plodno je tlo za manipulacije, kaže nezavisna kandidatkinja za dubrovačku gradonačelnicu Marija Delija. Stoga smo birače već »opomenuli«, podsjetivši ih da je na prošlim lokalnim izborima izrazita manjina upisanih glasača izabrala Gradsko vijeće i gradonačenicu Dubrovnika, napominje Delija.