DIO HRVATSKE POD VODOM

Birači izlaze čamcima na glasovanje

10.01.2010 u 14:10

Bionic
Reading

Grad Metković aktivirao je svoj stožer Zaštite i spašavanja jer je na desnoj obali Neretve (Jerkovac) u 70 posto kuća ušla voda, priopćila je danas Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Na području Donjeg Kosinja voda je poplavila podrume u 200 kuća i gospodarskih objekata, a na poplavljenom području otežan je dolazak građana na birališta, što se rješava pomoću čamaca, u čemu pomažu djelatnici Hrvatskih voda

DUZS ističe da se, bude li i dalje rasla, očekuje prodor vode u još 10 posto kuća. Zbog toga su postavljeni i dodatni punktovi za distribuciju vreća i pijeska.

Za građane Metkovića kojima je potrebna pomoć otvoren je telefon 020 681 377, a Dom zdravlja osigurao je deset mjesta za stacionarni smještaj.

U Pločama je na području Komina ugroženo oko 100 kuća, a u 40 njih već je prodrla voda. U Šarić-Strugi i Rogotinu desetak je kuća je pod vodom.

U općini Kuli Norinskoj voda je ušla u 40 kuća i jednu gospodarsku zgradu. DUZS napominje da još prijeti opasnost za 60 kuća ako vodostaj bude rastao.

Zasad se Neretva nije izlila preko nasipa na području Opuzena, ali voda je počela izbijati iz šahtova za vodu. Zato je postavljen punkt na kojemu građani po potrebi mogu uzeti materijal i vreće za pijesak.

Za sav promet zatvorene su ceste Metković-Vid-Ljubuški, Kula Norinska-Komin-Rogotin-Ploče, a teže se zbog vode prometuje cestom Metković-Kula Norinska-Vrgorac i kroz grad Metković.

Po priopćenju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, pitka voda u dolini Neretve je zamućena pa je prije uporabe treba prokuhati.

Voditelj obrane od poplava Branko Pejaković rekao je u telefonskom izvješću pročelniku područnog Ureda za zaštitu i spašavanje Goranu Violiću kako se tijekom današnjeg dana očekuje znatno smanjenje vodostaja Neretve. Dodao je kako se predviđa da se trenutačno stanje neće pogoršavati i da će, ako se dogovori dodatno smanjenje ispuštanja iz akumulacija u Republici BiH, izvanredne mjere, a možda čak i redovite mjere obrane od poplava tijekom dana biti ukinute, stoji u priopćenju DUZS-a.



Na području Donjeg Kosinja voda je poplavila podrume u 200 kuća i gospodarskih objekata, a na poplavljenom području otežan je dolazak građana na birališta, što se rješava pomoću čamaca, u čemu pomažu djelatnici Hrvatskih voda

U posljednja 24 sata razina vode porasla je za više od dva metra, a procjenjuje se da bi voda mogla porasti za još jedan metar, kažu dežurni djelatnici Hrvatskih voda.

Za sada još nije donesena odluka o evakuaciji, a postupno smirivanje stanja vodnogospodarski stručnjaci u Hrvatskim vodama, s obzirom na povoljnije vremenske prilike, očekuju tijekom sutrašnjeg dana.

Na tom je području pod vodom elektro-mreža pa je HEP potrošače isključio.

Voda iz poplavljenih podruma i prizemlja zgrada i kuća u nekim gradskim četvrtima Gospića i danas se ispumpava, a bilježe se i učestale intervencije vatrogasaca.