koronavirus

Biograd na Moru se zasad izvukao, ne uvodi se karantena

26.03.2020 u 18:20

Bionic
Reading

U Biogradu se zasad neće uvesti 14-dnevna karantena, priopćio je u srijedu Stožer Civilne zaštite Zadarske županije

Nakon analize kontakata oboljelih djelatnika Specijalne ortopedske bolnice u Biogradu, utvrdili smo da većina djelatnika živi izvan grada Biograda, tek njih 12 u Biogradu od ukupno 87 kontakata koji su stavljeni u samoizolaciju, navodi se u priopćenju koje je potpisao načelnik Stožera Šime Vicković.

Ostali djelatnici, pacijenti i kontakti žive u drugim dijelovima Zadarske županije. Stožer Civilne zaštite Zadarske županije smatra da uvođenje karantene u ovom trenutku za grad Biograd nema učinka za sprječavanje znatnog širenja epidemije koronavirisa, navodi se u priopćenju. Ističe se da se i dalje preporučuju mjere samoizolacije za sve kontakte oboljelih iz Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu prema uputama koje su dobili od Službe epidemiologije zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo.

U Zadarskoj županiji devet je osoba zaraženo koronavirusom, pet pacijenata smješteno je na COVID odjel u zadarskoj Općoj bolnici, više od 670 osoba je u samoizolaciji, a od jučer do danas poslijepodne od 28 osoba uzeti su uzorci za testiranje za koje se čeka nalaz.

  • +4
Koronavirus u Biogradu na Moru Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Među zaraženima je liječnik ortoped iz biogradske bolnice te pacijentica koju je operirao prije nego što je testiran na koronavirus. Trenutačno je s tim slučajem u vezi oko stotinu ljudi u samoizolaciji, njihovi bliski i privatni kontakti, a među njima je i sin zaraženoga biogradskog ortopeda koji je liječnik u zadarskoj bolnici.

Ravnatelj zadarske Opće bolnice Željko Čulina rekao je na jutarnjoj konferenciji za novinare u Zadru da je novozaražena pacijentica primljena zbog upale pluća i respiratornih smetnji preko hitnog prijma.

"Budući da smo znali da ju je operirao zaraženi liječnik, odmah smo je smjestili na COVID odjel. U suradnji s epidemiolozima napravili smo pregled svih kontakta i sada su u našoj bolnici dvije liječnice i 12 medicinskih sestara u samoizolaciji", rekao je Čulina.

Biogradska bolnica, u kojoj su trebali biti smješteni pacijenti s lakšim respiratornim simptomima, danas i sutra bit će ispražnjena i dezifincirana.