VLADA VRATILA KARTICE

'Bilo je neugodno plaćati svežnjevima novca'

12.01.2012 u 13:09

Bionic
Reading

Na materijalnim rashodima Vlada planira uštedjeti oko milijardu kuna, čemu bi trebala pridonijeti i 'ljepotica dnevnog reda', kako je premijer Zoran Milanović nazvao odluku kojom je Vlada danas uredila uvjete korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, poslovnih kreditnih kartica, redovnih zrakoplovnih linija, sredstava reprezentacije te načina odobravanja službenih putovanja

'Vlada će inzistirati na transparetnosti i jasnoći u poslovanju, a bez obzira kako se nešto uredi i što piše u odluci, sve ovisi o članovima Vlade i ostalim osobama koje su obuhvaćene odlukom. Kako ćemo se ponašati, trošiti, kako ćemo to pravdati, koliko ćemo biti transparentni, samo po tome će nas vrednovati, a ne po onome što piše u ovoj odluci, koja je opravdano predmet interesa javnosti', kazao je Milanović.

'Vlada ovom odlukom otvara mogućnost smanjenja broja automobila unutar svih ministarstava, barem 40 automobila, za koliko je smanjen i broj državnih dužnosnika u odnosu na dosadašnje državne dužnosnike', rekao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica. Istaknuo je da sama odluka nije dovoljna pa je najavio da će biti praćena odgovarajućim rješenjima unutar sustava javne nabave oko korištenja službenih automobila prvenstveno kroz 'operativni leasing' kako bi se smanjili troškovi vlasništva i održavanja automobila pa će sljedeći korak biti reguliranje načina korištenja službenih automobila.

Mimica je najavio i da je jedan od sljedećih koraka umrežavanje mobilne telefonije za cijelu državnu upravu unutar sustava objedinjene javne nabave da bi se smanjili troškovi korištenja službenih mobitela na koje imaju pravo svi državni dužnosnici, i to neograničeno, dok državni službenici i namještenici imaju pravo koristiti ih do iznosa od 400 kuna mjesečno.

Milanović je istaknuo da će sve javne nabave morati biti na internetu, a dodao je da 'službena kartica ne smije biti privilegij, nego sredstvo transparentnog plaćanja i traga novca'. 'Osim toga, moderne države praktički izbacuju gotovinsko plaćanje. U inozemstvu smo se nalazili u situacijama da naši državni dužnosnici ne mogu plaćati karticom jer im je oduzeta, pa plaćaju svežnjevima novca, što je bilo neugodno', kazao je Milanović govoreći o odluci kojom je njegova Vlada vratila državnim službenicima kartice, koje je prije dvije godine ukinula Vlada Jadranke Kosor

Nakon toga ministar financija Slavko Linić novinarima je kazao da Vlada na materijalnim rashodima planira uštedjeti oko milijardu kuna.

Tko spada u koju skupinu?

Prema odluci, državni su dužnosnici svrstani u tri skupine: u prvoj su članovi Vlade, u drugoj predstojnik Ureda predsjednika Vlade, zamjenici ministra, glavni tajnik Vlade i predstojnik državnog ureda, a u trećoj ravnatelji Porezne i Carinske uprave, glavni ravnatelj policije, zamjenik predstojnika Ureda predsjednika Vlade, glavni državni inspektor, zamjenik glavnog tajnika Vlade, glavni državni rizničar, pomoćnici ministra, glasnogovornik Vlade i ravnatelj državne upravne organizacije.

Prema odluci, pravo na 24-satno korištenje službenog automobila sa službenim vozačem imaju članovi prve i druge skupine, a oni iz treće pravo na korištenje automobila imaju isključivo za službene potrebe. Pravo na kreditnu karticu ima druga skupina državnih dužnosnika, kao i državni službenici koji za to dobiju pisano odobrenje čelnih tijela.

Predstavljajući izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, resorni ministar Željko Jovanović objasnio je da je kod izbora ravnatelja osnovnih i srednjih škola nastao vakuum zbog ukidanja funkcije državnog tajnika, stoga će ministar biti taj koji će privremeno, umjesto povjerenstva, davati mišljenje o ravnatelju.

Ljetno računanje vremena počinje 25. ožujka

Osim što je Vlada na današnjoj sjednici vratila plaćanje nameta mobilnim operaterima, usmjerila i 496.000 kuna iz proračunske zalihe za informatičke usluge u svrhu provođenja referenduma o ulasku Hrvatske u EU te je prihvatila odluku o Uredu premijera, prema kojoj su, između ostalog, Odnosi s javnošću dobili Odjel za online-komunikaciju u kojem će raditi sedam osoba, a u Uredu premijera okvirno će biti 49 državnih službenika.

Između ostalog, Milanović je još jednom ponovio da su među najvažnijim stvarima koje čekaju Vladu - EU referendum te uravnotežen i realan proračun koji će Hrvatskoj omogućiti razvoj, ali i stabilnost i povjerenje međunarodnih financijskih institucija te nova radna mjesta i zadržavanje postojećih radnih mjesta. Pritom se osvrnuo i na Vladin prijedlog ukidanja tzv. povlaštenih mirovina, o kojem će Sabor raspravljati na svojoj prvoj sjednici, rekavši da žele izjednačiti ministre i zastupnike s građanima koji uplaćuju u mirovinski sustav cijeli život i idu u mirovinu s 65 godina.

Također, Vlada je donijela i uredbu o računanju vremena u ovoj godini, prema kojoj ljetno računanje počinje 25. ožujka u dva sata pomicanjem za jedan sat unaprijed te završava 28. listopada u tri sata pomicanjem za jedan sat unatrag.