GOSTOVANJE u NEDJELJOM U 2

Biljana Borzan: Izjave Mislava Kolakušića za sada doživljavam kao šalu

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 02.06.2019 15:34
  • Objavljeno 02.06.2019 u 14:52
Biljana Borzan, SDP-ova europarlamentarka

Biljana Borzan, SDP-ova europarlamentarka

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Biljana Borzan iz SDP-a ponovno je ušla u Europski parlament. U emisiji Nedjeljom u 2 gostovala je prvi put gdje je govorila o neočekivanom uspjehu svoje stranke, odnosima na političkoj sceni te o tome što će ubuduće raditi u Bruxellesu.

Biljana Borzan od svih je SDP-ovaca dobila najviše preferencijalnih glasova na ovim izborima za Europski parlament.

Komentirajući euroizbore, kazala je da je SDP i sam sebe malo iznenadio, jer su očekivali tri mandata. SDP je dobio četiri mandata u Europskom parlamentu, no HDZ je ipak dobio 45.000 glasova više.

"U politici je puno toga percepcija. Mi smo ipak u ovom trenutku s tim "4:4" brojem mandata uspjeli stvoriti percepciju da je HDZ pobjediv i da SDP ne stoji tako loše kao što se mislilo. Ako sada ne iskoristimo ono što smo iz ovih izbora vidjeli, onda je upitno što s nama treba biti u budućnosti" kazala je Borzan u emisiji Nedjeljom u 2 dodavši da tu misli samo na SDP, nego na njemu slične stranke.

Podsjetila je na situaciju 2007. godine, kada su SDP-u ankete davale prednost pred HDZ-om.

"Izgledalo je kao da ćemo pobijediti. Zoran Milanović postao je predsjednik šest mjeseci prije tih izbora. Dobili smo jak vjetar u leđa tada i išli smo samostalno. Dakle, nismo išli u koaliciji. HNS je tada, kao naš prirodni partner u to vrijeme, bio u 5, 6, 7 izbornih jedinica, negdje tik do izbornog praga. Nisu ga prešli. A da jesu, mi bismo tada pobijedili HDZ. Tu lekciju smo naučili tada, 2011. smo išli zajedno i premoćno pobijedili. To sada govorim vezano za stranke koje su nama slične, da već na predsjedničkim izborima nađemo neku zajedničku platformu. Jer SDP sam ne može pobijediti HDZ. Vidi se da ni HDZ sada više ne može biti opcija koja u nekakvim parlamentarnim uvjetima i okolnostima može razmišljati o obnašanju vlasti bez određenih partnera", poručila je SDP-ovka.

  • +5
  • +2

Biljana Borzan o različitoj kvaliteti proizvoda u EU

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prokomentirala je i najveće iznenađenje izbora. Za Mislava Kolakušića i njegov nastup prije i poslije euroizbora kaže da je on dobio dio "protestnih" glasova koji su ranije išli Mostu ili Živom zidu. 

'Izjave da bi mogao biti predsjednik, premijer, ministar pravosuđa zasad doživljavam kao šalu, to stvarno zvuči u najmanju ruku čudno', rekla je Borzan. Moglo bi se, smatra, dogoditi da Kolakušić kao novo lice zabljesne na političkoj sceni, ali pitanje je, smatra, koliko će to trajati. Što se tiče suradnje, Kolakušić, kaže Borzan, svakako govori o sličnim stvarima kao SDP, ali sada joj se čini da on ide dalje samostalno te da se neće javno opredjeljivati.

Za šefa HDZ-a, premijera Andreja Plenkovića kaže da se okružio umjerenim ljudima te da je isključio s liste sve one koji pripadaju desnom, konzervativnom krilu HDZ-a. 'Time je sačuvao sebe jer se nitko nije pojavio kao zvijezda izbora, jer sigurno da bi takva osoba, da je to bio Miro Kovač ili Davor Ivo Stier, povukao dosta glasova i skočio vjerojatno i na prvo mjesto. Onda bi premijer odmah imao konkurenciju u toj osobi kao zvijezdi izbora', komentirala je Borzan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!