otvoreno

Bilaver iznenađen optužbama oporbe na račun pomorskog dobra; Kekin: Zakon ostavlja prostor za iznimke

23.01.2023 u 22:55

Bionic
Reading

Što sve donosi prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama? Hoće li velikim korporacijama omogućiti privatizaciju obale? Je li to zakon opasnih namjera, kao što tvrdi oporba, ili se njime uvodi red u pomorsko dobro?

Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo!), Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka, rekla je, gostujući u emisiji HRT-a 'Otvoreno', kako je prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nepopravljiv u smislu da je on zakon opasnih namjera.

'Kad čitate zakon i kad idete kroz članke onda vidite da on ostavlja izrazito puno prostora za iznimke, za raznorazne formulacije i za interpretacije koje će doslovce po prvi puta, presedanski, omogućiti da pomorsko dobro u Hrvatskoj koje je opće dobro i koje je od svih građana ove zemlje, postane nečije, a ne svačije kao što je to dosad bilo. To se vidi iz niza članaka', objasnila je Kekin.

Dodala je kako državni tajnik za more i EU fondove pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver i drugi predstavnici uvjeravaju da smo sve krivo shvatili te daju usmena objašnjenja zakona. Bilavera je Kekin upitala zašto su ta usmena pojašnjenja nisu stavili zakon.

'Uvjerava nas se da ovaj zakon niti na koji način neće ograničiti građanima pristup plažama niti omogućiti ograđivanje. Istodobno imamo članke točno kategorizirane koliki je stupanj zaštite dostupnosti plaže. Za morske plaže ispred hotela i turističkih kampova piše da se ne smiju ograđivati, dok opća upotreba nije zabranjena izrijekom. Za plaže opće namjene za njih ne piše ništa, samo da će ih koristiti specifične grupe građana', dodala je.

Državni tajnik za more i EU fondove pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver rekao je kako je iznenađen današnjim lažnim tezama oporbe.

'Uzimanjem iz konteksta pojedinih članaka oporba pokušava stvoriti lažnu temu. Plaže uopće nisu tema. O plažama možemo govoriti o velikom unaprjeđenju u odnosu na postojeći zakon', tvrdi Bilaver.

Dodao je kako ovaj zakon osim plaža rješava pitanje devastacije pomorskog dobra, upotrebu pomorskog dobra i funkcioniranja naših luka.

Ivana Marković, supetarska gradonačelnica (SDP), rekla je kako se ne radi o lažnim tezama oporbe.

'U samom uvodu zakona stoji da je osnovna posljedica koja će biti nakon donošenja ovog zakona o pomorskom dobru gospodarski razvoj i omogućavanje izgradnje na pomorskom dobru. Ono što je nama najspornije i zašto SDP neće podržati prijedlog zakona je podjela plaža na javne i na one za koje se smatraju da nisu. Meni je posebno sporno što se ne spominje funkcionalno povezivanje cjeline. Funkcionalno povezivanje takvih plaža koje se jednom definiraju kao nejavne, odnosno kao plaže hotela, turističkih resorta i kampova u funkcionalnu cjelinu s privatnim vlasništvom. Znamo što je privatno vlasništvo, znamo da je pomorsko dobro opće dobro koje mora biti na raspolaganju svima i ta dva pojma jednostavno ne mogu biti jedan s drugim', smatra Marković.