slijedi žalba

Bijes u Slovačkoj: Poduzetnik oslobođen optužbe za ubojstvo istraživačkog novinara

19.05.2023 u 20:23

Bionic
Reading

Slovački sud u petak je drugi put oslobodio poduzetnika optuženog da stoji iza ubojstva istraživačkog novinara 2018., u slučaju koji je uzdrmao državu i potaknuo masovne prosvjede protiv korupcije

Marian Kočner navodno je naredio ubojstva 27-godišnjeg Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kusnirove. Za zločin je osuđeno četvero ljudi, uključujući Kočnerovu suradnicu Alenu Zsuzsovu.

Šezdesetogodišnji Kočner ponavlja kako nije kriv, a u završnom obraćanju sudu prošli tjedan rekao je kako „nije svetac, ali ni ubojica”.

Novinari koji su pratili slučaj izvijestili su kako su obitelji žrtava izašli iz sudnice u gradu Pezinoku nakon što je sudac oslobodio Kočnera u procesu koji se uživo prenosio na internetu. 

Sud je već donio oslobađajuću presudu 2020., tvrdeći da nema dovoljno dokaza, no vrhovni sud je naredio ponavljanje procesa. Na novu odluku se ponovno može uložiti žalba. 

Ubojstva Kuciaka i Kusnirove potaknula su masovne prosvjede koji su primorali tadašnjeg dugogodišnjeg premijera Roberta Fica da odstupi s dužnosti, a na vlast je 2020. stigla nova vlada nakon kampanje kojom je obećavala borbu protiv korupcije.

No koalicija koja je porazila Ficovu stranku Smer pala je krajem prošle godine, a Smer sada vodi u anketama uoči izbora 30. rujna.