AFERA 'AFLATOKSIN'

BiH ukinila zabranu uvoza milijeka Dukata i Vindije

20.02.2013 u 19:58

Bionic
Reading

Vlasti Bosne i Hercegovine u srijedu su ukinule zabranu uvoza mlijeka hrvatskih proizvođača Dukat i Vindija, uvedenu nakon što je u nekim od njihovih proizvoda krajem siječnja otkrivena povećana koncentracija aflatoksina, izvjestili su mediji u BiH pozivajući se na izjavu ravnatelja ureda za veterinarstvo BiH Ljubomira Kalabe

On je kazao kako je zabrana uvoza mlijeka ukinuta nakon što je hrvatska strana utvrdila na koji je način došlo do onečišćenja i poduzela mjere kojima je osigurano da u prodaju bude pušteno samo potpuno ispravno mlijeko.

Kalaba je kazao kako će nadležne inspekcije u BiH ipak nastaviti provjeravati kvalitetu mlijeka koje se uvozi iz Hrvatske, čak i kada su za njega postoje potrebna uvjerenja o ipsravnosti izdana od ovlaštenih laboratorija.

'Mi i dalje nadziremo mliječne proizvode koji se uvoze u BiH', kazao je Kalaba. Potvrdio je kako je upravo zbog toga u proteklim danima otkriveno nekoliko uzoraka pošiljki sirovog mlijeka iz Njemačke, Slovenije i Mađarske.

Zbog indicija da i u tim pošiljkama ima povećane količine aflatoksina bit će provedene dodatne analize u laboratoriju kako bi se u cijelosti provkerile sve sumnje u kvalitetu toga mlijeka.