SARAJEVO SUZDRŽANO

BiH u središtu rasprave o sankcijama protiv Irana?

30.03.2010 u 09:46

Bionic
Reading

Iran pokušava iskoristiti svoj utjecaj na vlasti Bosne i Hercegovine kako bi tu zemlju naveo da se u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda suprotstavi izglasavanju sankcija kojima zapadne zemlje prijete režimu u Teheranu zbog razvijanja nuklearnog programa, piše u utorak sarajevski 'Dnevni avaz'

List navodi kako je iranska vlada u Sarajevo već poslala popis argumenata zbog kojih bi se BiH trebala suprotstaviti očekivanom izglasavanju sankcija.

Već tjednima u Ujedinjenim narodima, podsjeća list, traju neformalne konzultacije o mogućim posljedicama razvitka iranskog nuklearnog programa. Sankcijama koje predlažu zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim državama za sada se protive Kina i Rusija no nije isključeno da te države odustanu od veta na moguću rezoluciju Vijeća sigurnosti UN. U takvom slučaju jačao bi diplomatski pritisak na nestalne članice Vijeća sigurnosti među kojima je trenutačno i BiH .

Avazovi izvori tvrde kako su predstavnici brojnih država već kontaktirali misiju BiH pri UN u pokušaju da doznaju kakvo bi stajalište Sarajevo zauzelo pri mogućem glasovanju o sankcijama.

Ukoliko bi se ispostavilo kako stajalište BiH ne bi bilo presudno za izglasavanje sankcija, Sjedinjene Države bi navodno imale razumijevanja i za suzdržanost Sarajeva tijekom glasovanja imajući u vidu važnost koju BiH pridaje odnosima s Iranom.

Zamjenik američke državne tajnice James Steinberg sljedećeg će tjedna doputovati u Sarajevo a glavni povod za to su najavljeni pregovori s čelnicima političkih stranaka iz BiH o mogućim ustavnim reformama.

Lokalni mediji očekuju kako bi se u tom slučaju i pitanje sankcija protiv Irana moglo naći u središtu pozornosti tijekom Steinbergovih kontakata s bosanskohercegovačkim dužnosnicima.

Iz američkog veleposlanstva u Sarajevu Avazu je potvrđeno tek kako su SAD u povodu rasprave koja se o Iranu vodi u Ujedinjenim narodima već kontaktirale s vlastima BiH i to 'na najvišoj razini'.

Potvrđeno je i to kako će Steinberg tijekom boravka u Sarajevu s predstavnicima vlasti BiH razgovarati 'o raznim pitanjima'.