BILDT, STEINBERG I REHN U SARAJEVU

BiH se nalazi na opasnoj političkoj nizbrdici

09.10.2009 u 07:47

Bionic
Reading

Predstavnik predsjedništva Europske unije, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, zamjenik američke državne tajnice James Steinberg i povjerenik Europske unije za proširenje Olli Rehn u četvrtak navečer održali su neformalni susret s predstavnicima sedam političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine uoči razgovora o reformama najavljenih za petak.

Bildt, Steinberg i Rehn s bosanskohercegovačkim su se političarima sastali na večeri u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva a medijima nije bio dopušten pristup.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik naknadno je potvrdio novinarima kako prijedlog reformi o kojemu bi se trebalo raspravljati u četvrtak još uvijek nije bio dostavljen stranačkim čelnicima.
"Nismo dobili nikakve prijedloge. Pisane pogotovu ne", kazao je Dodik po izlasku iz baze Butmir.

Dodao je kako se moglo "nazrijeti" da će se na dnevnom redu rasprave u petak, kako se i pretpostavljalo, naći pitanja vezana za status Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR), za državnu imovinu odnosno njenu podjelu te za bezvizni režim za putovanja u zemlje-članice EU.

"Naravno, u nekom paketu tu će se naći i načelna priča o ustavnim promjenama", kazao je Dodik.

Potvrdio je kako se može očekivati i otvaranje pitanja tzv. entitetskog glasovanja u Parlamentu BiH te je dodao kako ni pod kojim uvjetima neće pristati na ukidanje tog mehanizma.

"Mi nećemo pristati razgovarati o tome bez obzira na autoritete koji eventualno stoje iza takvog zahtjeva", ustvrdio je Dodik.

Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić koji je imao posebni susret sa zamjenikom američke državne tajnice Steinbergom izjavio je kako mu je prenesena poruka američkog predsjednika Baracka Obame da SAD čvrsto stoji iza BiH te da je odlučno podupire na putu ka EU i NATO-u.

Ljubić je međutim baš kao i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić upozorio kako se sada mora djelovati jer je stanje u zemlji loše pri čemu nisu isključeni ni sukobi.
"BiH se nalazi na opasnoj političkoj nizbrdici", kazao je Ljubić u četvrtak za televiziju BHT 1.

Tihić je pak istaknuo kako već mjesecima upozorava predstavnike međunarodne zajednice na pogoršanje stanja u BiH.

"Ostane li ovako, nije pitanje hoće li doći do sukoba nego kada će do toga doći", dramatično je zaključio predsjednik SDA.