eric larson

BiH: SAD postavile posebnog savjetnika za borbu protiv korupcije

22.07.2020 u 11:14

Bionic
Reading

Američki pravnik Eric Larson preuzeo je u srijedu dužnost posebnog savjetnika za borbu protiv korupcije pri vladi Sarajevske županije najavivši poduzimanje odlučnih mjera suzbijanja kršenja zakona i korištenja javnih fondova za bogaćenje političara i osoba koje su s njima povezane

"Policija i tužiteljstva moraju istraživati i procesuirati sistemsku korupciju. Sjedinjene Američke Države su spremne. Ja sam spreman", kazao je Larson novinarima tijekom ceremonije preuzimanja nove dužnosti.

Larson je na ovu dužnost postavljen kao izaslanik veleposlanstva SAD a u BiH je ranije radio u Uredu visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u vrijeme mandata Paddyja Ashdowna te u Tužiteljstvu BiH kao međunarodni tužitelj zadužen upravo za slučajeve povezane s korupcijom.

U BiH se vratio nakon okončanog mandata posebnog savjetnika vlade Crne Gore.

Prema posljednjem objavljenom indeksu percepcije korupcije na temelju analize koju provodi Transparency International BiH je među zemljama u kojima se ovaj problem već više od desetljeća samo zaoštrava a rezultati u borbi protiv korupcije su gotovo nikakvi.

Na ljestvici najkorumpiranijih država u regi BiH dijeli poziciju s Kosovom a analize pokazuju kako se stanje u njoj neprekidno pogoršava od 2012. godine.

"BiH se svrstava u kategoriju zemalja koje najbrže propadaju", kazao je ranije Srđan Blagovčanin, direktor Transparencyja za BiH.

Larson je u srijedu kazao kako je za BiH od najvećeg značaja uklanjanje korumpiranih dužnosnika s njihovih položaja i poništavanje sumnjivih ugovora koji se namještaju u procesima javne nabave pri čemu pravosuđe mora učinkovito procesuirati one koji krše zakone, uključujući tu pronalazak i oduzimanje nezakonito stečnog bogatstva.

"Kako bi BiH uspjela u borbi protiv korupcije potrebno je da se na tome angažiraju sve razine vlasti i cijelo društvo", kazao je Larson.

Otpravnica poslova u veleposlanstvu SAD u BiH Ellen Germain najavila je kako će Larson imati punu potporu američkog veleposlanstva u svom radu a očekuju da na temelju svog 35-godišnjeg iskustva s borbom protiv korupcije značajno pomogne vlastima Sarajevske županije u borbi protiv te pošasti.

Kazala je kako su najveća zapreka boljem životu ljudi u BiH njezini korumpirani političari i pravosudni sektor koji je pod utjecajem političkih interesa.

Upozorila je kako se novinarima u BiH koji izvještavaju o korupciji prijeti a javne službe i poduzeća umjesto da služe građanima predstavljaju uporište za promociju osobnih i političkih interesa.

"Političari su ti koji promoviraju etničke podjele da bi zadržali kontrolu", kazala je Garmain.