KRIZA ZAKUCALA NA VRATA

BiH pred bankrotom, zove MMF upomoć

25.06.2009 u 12:37

Bionic
Reading

Nakon sastanka s predstavnicima entitetskih vlada, središnje banke BiH te najjačih komercijalnih banaka u zemlji, Ministar financija BiH Dragan Vrankić izjavio je kako dogovor o novom stand-by aranžmanu s MMF-om nije propao, ali namjere vlade Federacije BiH da odustane od rezanja socijalnih davanja dovode u pitanje provedbu ranije postignutog dogovora

U ponedjeljak u Beču sastali su se predstavnici BiH i MMF-a, a nakon sastanka objavljeno je kako od zaključenja stand-by aranžmana nema ništa ako Federacija BiH odustane od provedbe ranije usuglašenog plana štednje, prenosi Jutarnji list.

BiH je od MMF-a trebala u trogodišnjem razdoblju dobiti 1,2 milijarde eura, no odgoda provedbe stand-by aranžmana dovest će u pitanje taj iznos. Guverner središnje banke BiH Kemal Kozarić također je upozorio kako na sudbinu stand-by aranžmana čeka i šest najjačih komercijalnih banaka koje posluju u zemlji i regiji.

S bankama Austrije i Italije koje imaju ogranke u BiH i regiji poput UniCredita, Reiffeisena, Intesa i Hypo Banke, u ponedjeljak je načelno dogovoreno da ne povlače kapital iz BiH te da osiguraju nastavak dodatnih novčanih plasmana.