NAJAVLJENI PROSVJEDI

BiH: Pojačane mjere sigurnosti uoči presude Karadžiću

24.03.2016 u 13:48

Bionic
Reading

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) danas s početkom u 14 sati objavit će prvostupanjsku presudu bivšem čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, optuženom u 11 točaka za genocid i progone, teror nad sarajevskim civilima, genocid u Srebrenici i otmicu međunarodnih promatrača Ujedinjenih naroda

Dok se na Haškom sudu rade posljednje pripreme za izricanje presude Radovanu Karadžiću, u pojedinim dijelovima BiH su podignute mjere sigurnosti.

'To podrazumijeva da će biti pojačan rad policije po Zakonu o javnom redu i miru, prometnim kontrolama. Ne znači to da će policija hodati s dugim cijevima svim ulicama Republike Srpske. Naravno, pojačane su mjere sigurnosti kada su u pitanju osobe i objekti od posebnog interesa, odnosno osobe koje se štite od strane policije RS, kao i samo objekti. Svakako da pratimo stanje, iako nemamo najavljenih nikakvih javnih skupova i incidenata koji bi ukazivali na to da bi moglo biti nekih prosvjednih skupova', navela je Mirna Miljanović, načelnica Odjela za odnose s javnošću MUP-a RS, za Radio Slobodna Europa.

I u Kantonu Sarajevo mjere su pojačane, kaže glasnogovornik MUP-a tog kantona Irfan Nefić.

'Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo svakako prati događanja u BiH i izvan. Konkretno za spomenutu presudu jučer je upućena instrukcija svim našim organizacijskim jedinicama da poduzmu na svom području pojačane aktivnosti radi sprečavanje bilo kakvog nedozvoljenog djelovanja pojedinaca ili grupa, sve u cilju adekvatne zaštite osobne i imovinske sigurnosti građana. Naši policijski službenici svakako će poduzeti sve mjere kako ne bi bilo narušavanja javnog reda i mira i eventualnog činjenja nekih kaznenih djela, a povezano sa spomenutom presudom', rekao je Nefić.

I dok u Federaciji BiH za sada nema najavljenih okupljanja, u Banjoj Luci zakazan je mirni prosvjed u organizaciji Udruženja građana 'Istočna alternativa' Republike Srpske.

Iako je prema najavama povod 17 godina od početka NATO-ovog bombardiranja Srbije, organizatori su naveli da prosvjedom šetnjom žele iskazati i 'podršku prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću'. Također su naveli i kako osuđuju izricanje bilo kakve presude Haškog tribunala Karadžiću izuzev oslobađajuće.

Istovremeno, u Istočnom Sarajevu osvanuli su plakati podrške Karadžiću i haškom optuženiku Vojislavu Šešelju koje je postavila Srpska radikalna stranka.


Presudu će brojne udruge kako žrtava, tako i predstavnika boračkih organizacija u RS, pratiti u svojim prostorijama. Veliki broj ih je otišao u Haag gdje će prisustvovati izricanju.

Interes u Haagu je rekordan, kaže za RSE Zvonko Komšić, novinar televizije N1.

'Ovdje, u Haagu, vlada veliki interes za izrečene prvostupanjske presude bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Nakon okončanja postupka akreditacije, Međunarodni sud je registrirao zahtjeve za prisustvo više od 50 predstavnika udruženja žrtava, akreditirano je preko 200 novinara, više od 50 predstavnika država i članova diplomatskog kora i preko 100 predstavnika akademske zajednice istraživača, predstavnika organizacija civilnog društva. Koliki je interes za izricanje presude pokazuje informacija da je Međunarodni sud pravde iskoristio sav raspoloživ prostor u vlastitoj zgradi, kao i dodatni prostor u obližnjem konferencijskom centru. Cijeli prostor oko zgrade Međunarodnog suda bit će blokiran, a pristup će kontrolirati nizozemska policija', naveo je Komšić.