I DALJE NEMA DOGOVORA

BiH pet mjeseci bez vlasti

25.02.2011 u 14:41

Bionic
Reading

Predsjednici SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i HDZ-a BiH Dragan Čović nisu se u četvrtak u Sarajevu dogovorili o tome koje bi stranke trebale predložiti Hrvate za pozicije u vlasti u Federaciji i državi BiH, što je glavni prijepor da se ne može krenuti s uspostavom vlasti u toj zemlji gotovo pet mjeseci nakon izbora

Lagumdžija je za sarajevski Dnevni avaz nakon sastanka održanog na nepoznatoj lokaciji u Sarajevu izjavio da SDP smatra kako strankama potpisnicama njihove političke platforme pripadaju dvije hrvatske ministarske pozicije.

'Čović dobro zna što je ponuda SDP-a da dođemo do rješenja. On mora prihvatiti činjenicu da nitko nije ekskluzivni vlasnik pripadnika bilo kojeg naroda', rekao je Lagumdžija.

Pojasnio je da će se na temelju broja zastupnika u gornjem nacionalno koncipiranom Domu naroda raspodjeljivati pozicije u vlasti.

Čović je izrazio spremnost za dogovor o uspostavi vlasti, ističući međutim da se ne može ignorirati činjenica da je dva HDZ-a u BiH na izborima poduprlo 90 posto Hrvata te da stoga Lagumdžijina ponuda nije prihvatljiva.

'Mislim da vlast moramo sastaviti odmah. Ali ne može se gaziti volja nijednog naroda. BiH treba održati dušu. Točno je da Lagumdžija od ranije insistira na hrvatskoj kvoti, ali mislim da je to bespredmetno', rekao je Čović.

Prema pisanju Dnevnog avaza, Čović i Lagumdžija trebali bi ponovno razgovarati za nekoliko dana.

SDP BiH je zajedno sa Strankom demokratske akcije, HSP-om BiH i Narodnom strankom Radom za boljitak potpisao platformu o političkoj suradnji te je najavio da će krenuti s uspostavom vlasti početkom ožujka.

Dva HDZ-a zagovaraju da u vlasti budu stranke koje su dobile najveću potporu u svakom od tri konstitutivna naroda te su zaustavili uspostavu županijskih skupština iz koje se biraju izaslanici za Dom naroda bez kojega se ne može izabrati izvršna vlast u Federaciji BiH.