bez suglasnosti

BiH: Palmer i Eichhorst nisu uvjerili oporbu da prihvati dogovor HDZ BiH i SDA

04.07.2021 u 17:22

Bionic
Reading

Visoki diplomatski dužnosnici SAD-a i EU-a u nedjelju nisu uspjeli dobiti suglasnost predstavnika oporbenih stranka iz BiH za promjene izbornog zakona koje su načelno dogovorili čelnici HDZ BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović

Posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer i direktorica u službi za vanjske poslove Europske unije Angelina Eichhorst su kroz seriju odvojenih sastanaka s političkim čelnicima održanih u Sarajevu pokušavali posredovati ne bi li se deblokirali napori za izmjene izbornog zakona.

"Imali smo konstruktivne razgovore. Nije lako postići sve što se želi no bili su ovo kvalitetni razgovori", kazao je Palmer neodređeno novinarima komentirajući seriju susreta s bosanskohercehovačkim političarima.

Dodao je kako je najvažnije osigurati potporu nastavku reformskih procesa. Pojasnio je kako EU i SAD ne nude konkretna rješenja ali u proces unose želju i volju da pomognu i potaknu razgovore jer je nužno dogovoriti rješenja iza izborni zakon u ovoj godini u kojoj se izbori neće održavati.

Eichhorst je pak istaknula kako su SAD i EU jedinstveni u odnosu prema stanju u BiH dodajući kako je unatoč razlikama bilo "dosta ohrabrujućih poruka".

Kazala je kako je najvažnije ukinuti diskriminaciju u izbornom procesu ali i onemogućiti korupciju i izborne krađe.

Predsjednici HDZ BiH Čović i SDA Izetbegović su nakon sastanka s Palmerom i Eichhorst iskazali optimizam te uvjerenje kako su sada znatno bliže rješenju za kojim se već godinama traga.

Čović je novinarima kazao kako su razgovori s Palmerom i Eichhorst te s predstavnicima SDA biti "izuzetno produktivni".

"Nismo razgovarali o detaljima ali smo vrlo jasno prepoznali put kojim možemo za veoma kratko razdoblje doći do rješenja izbornog zakona", kazao je Čović dodajući kako bi ono moglo biti na tragu rešenja koje su HDZ BiH i SDA postigli kada su dogovorili nova izborna pravila za gradske vlasti Mostara.

Prije Čovića i čelnik SDA Izetbegović novinarima je kazao kako ima dojam da su sada znatno bliže rješenjima za novi izborni zakon no istaknuo je kako se o tome moraju očitovali i čelnici oporbenih stranaka.

No radni ručak koji su Palmer i Eichhorst priredili za predstavnike oporbe nije dao naznake kako bi oni mogli pristati na rješenja o kojima se dogovaraju HDZ i SDA.

Tek se od predstavnika oporbe i doznalo kako bi dvije vladajuće stranke način biranja članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH željeli riješiti neizravnim izborom odnosno glasanjem u parlamentu.

Stranke iz Republike Srpske inzistiraju pak da se član Predsjedništva BiH iz tog entiteta bira izravno na općim izborima kao i do sada.

"U ovom trenutku priča je oko indirektnog ili direktnog izbora članova Predsjedništva i hoće li možda biti asimetrija. Mi u SDP-u smo spremni razgovarati o oba rješenja, i o direktnom i indirektnom, ali ne prihvaćamo asimetrična rješenja. Naravno da je bilo kolega koji su imali i drugačiji stav", kazao je novinarima Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH).

Predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković je pojasnio kako predstavnicima oporbe zapravo nitko nije ni pokazao papir na kojemu bi bila navodno približena rješenja a Izetbegoviću je poručio da ne pokušava oporbi "fakturirati" neke svoje račune jer ona na to neće pristati.

I predstavnica Naše stranke (NS) Sabina Čudić je kazala kako su neprihvatljiva rješenja koja dodatno kompliciraju politički i izborni sustav i mogućnost dogovora i deblokade procesa.

Čelnik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović kratko je kazao kako za njih ne dolzai u obzir neizravni način biranja srpskog člana Predsjedništva BiH.

Palmer i Eichhorst svoju posredničku misiju u BiH nastavljaju i u ponedjeljak susretom sa članovima parlamentarne radne skupine zadužene za izradu prijedloga izmjena izbornog zakona te sa članovima Predsjedništva BiH.