KARAMARKO U MOSTARU

'BiH neće biti članica EU bez jednakosti Hrvata'

16.07.2013 u 15:57

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u utorak u Mostaru da je europska budućnost Bosne Hercegovine povezana s postizanjem jednakopravnosti Hrvata u toj zemlji te kako Zagreb mora imati daleko aktivniji odnos prema BiH.

'Svi oni koji žele da BiH bude članica Europske, moraju znati da to neće biti bez ravnopravnosti hrvatskog naroda. Ovo je poruka svim našim prijateljima, Bošnjacima, Srbima i ostalima koji žele BiH u EU', rekao je Tomislav Karamarko na konferenciji za novinare u Mostaru. On je uoči cjelodnevne konferencije posvećene položaju hrvatskog naroda u BiH nakon ulaska Hrvatske u EU koju zajednički organiziraju HDZ i HDZ BiH te stranke Hrvatskog narodnog sabora u BiH ocijenio neprihvatljivim nametanje hrvatskog člana BiH Predsjedništva na posljednjim izborima i majorizaciju Hrvata u Federaciji BiH od strane Bošnjaka.

'Mislim da Zagreb treba biti aktivniji u odnosu na BiH, u odnosu na probleme koje naši sunarodnjaci imaju u BiH. Ne znači to uplitanje u odnose druge države. Dapače', rekao je. Mi želimo da se dogovore tri naroda, ali nikako da se dvoje dogovore nauštrb trećeg, nikako na štetu položaja i interesa Hrvata u BiH', dodao je predsjednik HDZ-a Hrvatske. Najavio je da će zastupnici ove stranke u Europskom parlamentu iskoristiti sva demokratska sredstva u EU kako bi se BiH europeizirala.

'Smatram da se nalazimo u povijesnom trenutku za hrvatski narod. RH je ušla u EU i postala punopravna članica. S te pozicije smo jako zainteresirani što će se dogoditi s hrvatskim narodom u BiH nakon što smo ušli u EU', rekao je Karamarko.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da su Hrvati, iako najmalobrojniji u BiH i u podređenom položaju, ključna karika koja približava BiH Europskoj uniji.

'U vladi Federacije BiH nema legitimnih predstavnika Hrvata. Mi nismo smetali, ali to danas ne funkcionira. Ne može se bez legitimnih predstavnika jednoga naroda graditi BiH. I bez obzira koliko bili malobrojni ja ću vam reći da smo mi vodilja prema euroatlantskim integracijama i to želimo dalje ostati', istaknuo je Čović.

Po njegovim riječima prijedlog o preustroju BiH u četiri federalne jedinice umjesto sadašnja dva entiteta vodi rješenju krize u BiH, te da to ne predstavlja podjelu zemlje nego njezino jačanje. On je istaknuo i kako zajedno s vlastima u Zagrebu i HDZ-om Hrvatske rade na motiviranju prognanih Hrvata da se nađu na popisu pučanstva u BiH tijekom listopada kako se ne bi dodatno otežala pozicija toga naroda u BiH.

'Učinit ćemo sve da se razočaraju oni koji prognoziraju da će Hrvata nakon ovoga popisa biti jako malo', rekao je Čović. Na konferenciji nazočan je veliki broj dužnosnika HDZ-a Hrvatske i Hrvata iz BiH uključujući i stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor koji okuplja deset stranaka iz te zemlje.