LAGUMDŽIJA POTVRDIO

BiH i Srbija zajedno na treća tržišta!

29.04.2014 u 18:58

Bionic
Reading

Očekujemo da će nova Vlada Srbije nastaviti s politikom jačanja dobrosusjedskih odnosa, suradnje i nemiješanja u unutarnju politiku Bosne i Hercegovine, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za Agenciju Anadolija (AA) Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjedajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH

'U tom smislu ohrabruju ranije izjave novog predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića koji je meni osobno, a i dužnosnicima EU-a u više navrata ponovio da se Srbija nema namjeru miješati u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine i da će isključivo konstruktivno djelovati kada je u pitanju BiH', istakao je Lagumdžija.

Naglasio je da se očekuje da se odmah nakon formiranja nove Vlade Srbije dogovori termin prve zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije u okviru koje bi se trebalo raspravljati o otvorenim pitanjima dviju zemalja.

Jačanje regionalne suradnje

To su, naveo je Lagumdžija, pitanje državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije i sukcesije, a Bosna i Hercegovina insistira na dosljednoj primjeni Aneksa G Sporazuma o pitanju sukcesije bivše SFRJ u ostvarivanju prava na imovinu fizičkih i pravnih osoba iz Bosne i Hercegovine koja se nalazi u drugim državama nasljednicama bivše SFRJ (za ostvarivanje stečenih prava građana i drugih pravnih osoba koji su bili vlasnici tih prava dana 31. prosinca 1990).

'Bosna i Hercegovina je omogućila nesmetano raspolaganje imovinom subjektima iz drugih država nasljednica bivše SFRJ koja se nalazi u Bosni i Hercegovini i u tu svrhu je donijela Odluku o provođenju Aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije na teritoriju Bosne i Hercegovine. BiH nije ostavila nikakvu dilemu u izvršavanju obaveza kojima se osigurava pravo na imovinu subjektima iz drugih država nasljednica bivše SFRJ i isto očekuje od ostalih država nasljednica kada je u pitanju njena imovina i imovina subjekata koji imaju pravo aktivne legitimacije', zaključio je Lagumdžija.

Kao još jedno otvoreno pitanje naveo je ono koje se odnosi na staru deviznu štednju u Invest banci Beograd, u okviru kojeg je ranije dogovoreno da dva resorna ministarstva financija predlože rješenje za obeštećenje građana iz BiH prema osnovi stare devizne štednje.

'Od nove Vlade Srbije očekujemo da nastavi kontinuitet jačanja regionalne suradnje, iz godine u godinu sve snažnije. Svim zemljama u regiji pa tako i Srbiji u interesu je da zapadni Balkan bude regija sigurnosti, stabilnosti i suradnje, što je jedan od ključnih uvjeta kako za europski put BiH, tako i za europski put svih drugih zemalja regije', naveo je za AA Lagumdžija.

Ekonomska suradnja u nastupu na trećim tržištima

Zamjenik predsjedajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH navodi kako je kada je u pitanju suradnja s Ministarstvom vanjskih poslova Srbije potpisan sporazum o obostranom pružanju konzularno-pravne zaštite.

'Tu je već ostvarivana suradnja, posebno kada je trebalo evakuirati naše državljane iz Libije. Budući da je međunarodno-pravni okvir sa Srbijom poprilično zaokružen, ostaje nam da taj kontekst popunimo konkretnim aktivnostima', naveo je Lagumdžija.

Sa svojim novim kolegom, ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem, naglasio je, radit će zajedno na planiranju i što boljoj realizaciji prve sjednice dviju vlada, a prije toga i na skorom posjetu Vučića Bosni i Hercegovini.

'Postigli smo značajan napredak i oko eventualnog zajedničkog nastupa na trećim tržištima. Uskoro bismo trebali zaključiti Memorandum o razumijevanju o ekonomskoj suradnji na trećim tržištima, odnosno tržištima na kojima BiH i Srbija imaju dobro razvijenu mrežu političkih i privrednih veza. U tom kontekstu moglo bi se ići na stvaranje konzorcija, kao i zajednički raditi na promociji investicijskih potencijala dviju država', zaključio je u ekskluzivnoj izjavi iz Azerbajdžana za AA Lagumdžija