MILORAD DODIK:

'BiH će dobiti vlast kada SDP prizna Dayton'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.07.2011 11:47
  • Objavljeno 29.07.2011 u 10:41
Milorad Dodik

Milorad Dodik

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bosna i Hercegovina nije i ne može biti država nego tek državna zajednica koja će funkcionirati samo ako se prizna da njezin temelj čine dva entiteta i zato BiH ne može imati klasičnu vladu nego isključivo Vijeće ministara s koordinirajućom ulogom kao sada, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji bi prihvatio da i Hrvati dobiju nešto kao republiku ili entitet

'BiH je državna zajednica koja je sastavljena od dva entiteta i tri naroda... Ako je nešto sastavljeno znači da je ono što imate na razini BiH izvedeno i u pravilu sastavljeno od delegiranih predstavnika dva entiteta i tri naroda', kazao je Dodik u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine od petka.

Stoga 'BiH nema vladu i neće je ni imati', rekao je Dodik.

Političke stranke za koje glasuje pretežito bošnjačko političko tijelo, Dodik je optužio da pokušavaju srušiti takav koncept i utemeljiti državni ustroj u kojemu bi Bošnjaci temeljem svoje brojčane prednosti preuzeli dominaciju unutar BiH.

To je i bio razlog zbog kojega su političke stranke iz RS poduprle HDZ BiH i HDZ 1990. u pregovorima o uspostavi nove izvršne vlasti na državnoj razini.

'Nitko se ne može zakleti u dugoročnu suradnju no važno je to da smo se na otvorenom pitanju uspostave Vijeća ministara našli na istim pozicijama i dijelimo iste strahove koje dijeli politički vrh Hrvata', izjavio je Dodik.

Dodik nema ništa protiv toga da Hrvati u BiH dobiju 'nešto kao republiku ili entitet' pod uvjetom da ta tvorevina ne dovodi u pitanje RS.

'I dalje ima onih kod Hrvata koji misle da ne treba postojati RS, no oni su manjina, a mislim kako je veoma jasno da mi poštujemo činjenicu da je Dragan Čović kao legitimni predstavnik hrvatskog naroda u BiH nekoliko puta kazao da je RS neupitna', rekao je.

BiH će dobiti novu vlast kada Socijaldemokratska partija BiH (SDP) prihvati ovakva stajališta stranaka iz RS, istaknuo je Dodik.

Ključne političke stranke u BiH i devet mjeseci nakon izbora provedenih u listipadu 2010. godine pregovaraju o uspostavi vladajuće većine na državnoj razini.

Zastupnički dom parlamenta BiH, koji mora potvrditi kandidata za mandatara za sastav Vijeća ministara kojega bi predložilo Predsjedništvo BiH, u međuvremenu je napravio ljetnu stanku, a iduća je sjednica zakazana za 25. kolovoza.

Predsjednici HDZ BiH Čović, SDP-a Zlatko Lagumdžija i Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić ovog su tjedna ponovo pregovarali o mogućoj raspodjeli ministarskih mjesta no bez konkretnih rezultata.

Načelno su naznačili tek kako je moguće da novi predsjedatelj Vijeća ministara bude netko iz HDZ BiH pod uvjetom da se postigne zadovoljavajući dogovor o međustranačkoj raspodjeli ministarskih mjesta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi