PET DANA UOČI IZBORA

Biden za donošenje zakona o ravnopravnosti LGBTQ u prvih 100 dana mandata

29.10.2020 u 15:32

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat Joe Biden je obećao da će, ako u utorak pobijedi na predsjedničkim izborima, jedno od njegovih prioriteta biti donošenja zakona o pravima LGBTQ zajednice, Zakon o ravnopravnosti, i da će nastojati potpisati dopunjeni povijesni zakon o građanskim pravima u prvih 100 dana predsjedničkog mandata.

Zakon o ravnopravnosti bi trebao štititi američke građane od diskriminacije na temelju seksualnog ili rodnog identiteta na način da se dopuni Zakon o građanskim pravima iz 1964. koji brani diskriminaciju na temelju rase, vjere, spola i nacionalnog porijekla.

Biden, jedan od vodećih zagovornika prava LGBTQ-a tijekom svoje potpredsjedničke funkcije u mandatu predsjednika Baracka Obame od 2009. do 2017., izjavio je u razgovoru za "Philadelpiha Gay News" da će ta prava promicati i na međunarodnoj sceni tako što će spomenuti zakon, ukoliko u siječnju uđe u Bijelu kuću, biti u samom središtu američke diplomacije.

  • +45
TV debata Trump vs. Biden Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Demokratski predsjednički kandidat je smjernice svoje politike vezane uz LGBTQ prava putem e-maila dostavio uredniku spomenutog časopisa Marku Segalu, borcu za prava homoseksualaca od 70-ih godina prošlog stoljeća.

"Donošenje Zakona o ravnopravnosti bit će jedno od zakonodavnih prioriteta tijekom mojih prvih 100 dana na predsjedničkoj dužnosti, prioriteta kojemu se Donald Trump protivi", kazao je Biden u razgovoru koji je vođen putem elektroničke pošte.

No, podsjeća Reuters, Trump je bio prvi republikanski predsjednik koji je u svom pobjedničkom govoru spomenuo LGBTQ prava te je na sudove i u svoj kabinet imenovao ljude koji pripadaju toj zajednici.

Glasnogovornica Trumpovog tima Samantha Zager je kazala da je Demokratska stranka "predugo svojatala glasove LGBTQ Amerikanaca koji sada svoj dom pronalaze u Republikanskoj stranci".

Američki Zastupnički dom je 2019. pod demokratskom većinom donio Zakon o ravnopravnosti koji je zapeo u Senatu pod kontrolom republikanaca.

Da taj zakon prođe oba doma Kongresa, Bidenu će trebati da demokrati zadrže većinu u Zastupničkom domu i da preuzmu kontrolu u Senatu.