širok spektar

Biden uvodi mjere za ograničavanje rizika umjetne inteligencije

30.10.2023 u 12:43

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden predstavit će u ponedjeljak širok spektar mjera za regulaciju korištenja umjetne inteligencije, objavila je Bijela kuća, kako bi se ograničilo rizike povezane s tom tehnologijom u usponu

Po Bijeloj kući, Biden će potpisati predsjednički ukaz koji uvodi nova sigurnosna pravila za sve sustave umjetne inteligencije i zahtijeva od njihovih kreatora da dijele rezultate svojih sigurnosnih testova s američkim vlastima.

Ukazom se želi spriječiti i rizike povezane s razvojem pomoću umjetne inteligencije opasnih bioloških proizvoda i osigurati da se umjetnu inteligenciju ne koristi za varanje potrošača.

Inicijativa je "najveći potez do sada za zaštitu Amerikanaca od potencijalnih rizika povezanih sa sustavima umjetne inteligencije", istaknula je u priopćenju Bijela kuća.

Američka potpredsjednica Kamala Harris sudjelovat će u srijedu i četvrtak na samitu u Velikoj Britaniji na kojem će politički čelnici, predstavnici tehnološkog sektora i znanstvenici prvi put zajedno raspravljati o naglom usponu te tehnološke revolucije.

Na samitu, na kojem će sudjelovati britanski premijer Rishi Sunak, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, razgovarat će se o bojaznima koje izaziva umjetna inteligencija, u prvom redu kad je riječ o kibernetičkim napadima, širenju dezinformacija, gubitku radnih mjesta i prijevarama.