podjela u društvu

Biden pozvao građane na smirenost nakon oslobađajuće presude tinejdžeru

20.11.2021 u 19:41

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden uputio je građanima poziv na smirenost nakon što je porota u petak oslobodila Kylea Rittenhousea, koji je ubio dvije osobe tijekom nemira prošle godine

Porota od 12 članova presudila je da 18-godišnji Rittenhouse nije kriv za dva ubojstva, pokušaj ubojstva i namjerno ugrožavanje sigurnosti tijekom nemira praćenih paležom i pljačkom 25. kolovoza 2020. u radničkom gradu Kenoshi.

Suđenje je polariziralo Ameriku, pri čemu je do izražaja posebno došla podjela u društvu po pitanju prava na nošenje oružja, a presuda je izazvala prosvjede u nekim gradovima, no političari i obitelji žrtava pozvali su na suzdržanost.

„Apeliram na sve da svoje stavove izražavaju mirno i u skladu s vladavinom prava”, rekao je novinarima predsjednik Biden ispred Bijele kuće.

I odvjetnici obitelji Gaigea Grosskreutza, kojega je Rittenhouse ranio poluautomatskom puškom, pozvali su na smirenost.

„Sada nam je potrebna pravda, a ne još više nasilja”, rekli su.

Oko 200 ljudi sudjelovalo je u neredima u petak navečer u Portlandu u saveznoj državi Oregon, a prosvjedi su se održali i u Chicagu i New Yorku.

Rittenhouse je tvrdio da je postupao u samoobrani kada je smrtno ranio Josepha Rosenbauma (36) i Anthonyja Hubera (26), a ozlijedio Gaigea Grosskreutza (28).

Rittenhouse i muškarci koje je ustrijelio su bijelci. Incident se dogodio tijekom nasilnih prosvjeda zbog ranjavanja Afroamerikanca Jacoba Blakea prilikom pokušaja privođenja, koji je ostao paraliziran.